Битка за Талавера де ла Рейна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка за Талавера де ла Рейна
Гражданска война в Испания
Информация
Период3 септември 1936 г.
МястоТалавера де ла Рейна
РезултатПобеда за националистите
ТериторияИспания
Страни в конфликта
Испания Испания Бунтовническа фракция
Командири и лидери
Испания Хосе Рикелме Лопес Баго
Испания Хуан Модесто
Испания Хосе Асенсио Торадо
Хуан Ягуе
Карлос Асенсио Кабаниляс
Антонио Кастехон
Сили
10 000 войници и милиция3500 войници
Жертви и загуби
500 убити
1000 пленени
1000 убити или ранени
Карта

Битката за Талавера де ла Рейна се води на 3 септември 1936 г. по време на Гражданската война в Испания. Републиканците, опитвайки се неуспешно да блокират пътя към Мадрид при Талавера де ла Рейна са победени от професионалната армия на националистите, с тежки жертви и от двете страни.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

В първите дни на септември, след накъсано отстъпление по река Тахо, правителствените милиции се установяват в силна позиция на височините над Талавера. Вместо да рискува армията на републиката да защитава открита местност, генерал Рикелме постоянно отстъпва, което му позволява да съхрани силите си и да събере над 10 000 души в Талавера. На негово разположение са силен артилерийски състав и брониран влак. Междувременно уморените и разкъсани националисти са напреднали няколкостотин километра без миг пауза.

На разсъмване на 3 септември генерал Хуан Ягуе надпреварва полковник Асенсио и майор Кастехон по фланговете на защитниците. Скоро двете колони превземат гарата и летището на града. За пореден път републиканските милиции губят нерви, знаейки съдбата си, ако бъдат обкръжени и заловени. Много войници напускат постовете си и бягат от бойното поле с автобуси.

По обяд Ягуе напада самия град. Въпреки че републиканците се държат през по-голямата част от следобеда, по улиците е оказана слаба съпротива и до вечерта Талавера пада. Нападението струва на националистите 1000 убити или ранени. Републиканците губят 500 души, 1000 пленени и 42 оръдия. Още по-тревожно, те губят последната си отбранителна линия преди столицата Мадрид, който скоро ще бъде поставен под обсада.

Поражението има като последица падането на правителството на Хосе Хирал и назначение на новото правителство на Франсиско Ларго Кабайеро.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Archivo General de la Administración. Talavera en guerra. Imágenes inmortalizadas por Alfonso // Ministerio de Educación, Cultura y Deporte - Gobierno de España. Архивиран от оригинала на 2018-11-11. Посетен на 2022-12-24.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Talavera de la Reina (1936) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​