Битка при Сиера Гуадалупе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Сиера Гуадалупе
Настъпление в Естремадура
Информация
Период17 – 31 август 1936 г.
МястоРайон около Гуадалупе, Трухильо и Навалморал де ла Мата в Естремадура
РезултатПобеда за националистите
ТериторияИспания
Страни в конфликта
Бунтовническа фракцияИспания Испания
Командири и лидери
Хуан Ягуе
Карлос Асенсио Кабаниляс
Антонио Кастехон
Испания Хосе Рикелме Лопес Баго
Сили
4 000 войници9 000 войници и милиция
5 – 7 самолета
Жертви и загуби
ЛекиТежки
Карта

Битката при Сиера Гуадалупе е продължение на настъплението на националистическата армия на север към Мадрид в ранните етапи на Гражданската война в Испания.

В средата и края на август 1936 г. трите колони регуларес на Африканската армия на генерал Ягуе преминават през планината Сиера Гуадалупе в централна Испания и пресичат река Тахо, превземат няколко града и разбиват републиканците в поредица от бързи нападения.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

На 14 август Бадахос пада в ръцете на националистите при генерал Ягуе, отрязвайки Републиката от Португалия. Пред него, на няколкостотин километра на североизток, през широката река Тахо е Мадрид, целта на светкавичната кампания на генерал Франко.

За да покрие тези южни подходи, Републиката разполага лоялния генерал Рикелме с така наречената „Армия на Естремадура“, сила от около 9 000 милиции. Много от тези войски са преразпределени набързо от планините на фронта на Гуадарама и състоянието им се влошава ужасно в долината на река Тахо.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Правителствените милиции, макар и несъмнено смели, имат огромен дефицит на обучение и оборудване и се оказват неспособни да се изправят срещу дисциплинирания Испански чуждестранен легион и страховитите марокански ударни войски. Дезертирането обезкървява републиканците, които отказват да копаят окопи. Следователно националистите изпреварват защитниците, принуждавайки непрекъснато отстъпление чрез заплаха за обкръжение.

Силите на Рикелме включват 2 000 анархисти, които отказват да изпълняват заповедите му и предприемат безполезни атаки по хълмовете на Сан Висенте.[1] На 17 август майор Ели Тела се промъква до Трухильо и прекосява Тахо при Алмарас. Гуадалупе пада от майор Антонио Кастехон на 21 август.

Според романа L'Espoir[2] част от колоната на полковник Карлос Асенсио е изненадана и жестоко атакувана от републиканската авиация под командването на Андре Малро, но като цяло, съпротивата е минимална. До 27 август и трите колони се съсредоточават в Навалморал, където националистите започват първите въздушни нападения на Мадрид във войната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hugh Thomas, Spanish Civil War, (1961) p. 248
  2. Hugh Thomas, Spanish Civil War, (1961) chapter 22

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Thomas, Hugh. The Spanish Civil War. New York: Harper & Brothers, 1961.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of the Sierra Guadalupe в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​