Битка за Майорка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка за Майорка
Гражданска война в Испания
Карта, изобразяваща разгара на офанзивата в Балеарските острови, с Менорка, Ибиса, Форментера, Кабрера и източна Майорка, всички под републикански контрол (в сиво).
Карта, изобразяваща разгара на офанзивата в Балеарските острови, с Менорка, Ибиса, Форментера, Кабрера и източна Майорка, всички под републикански контрол (в сиво).
Информация
Период16 август – 12 септември 1936 г.
МястоМайорка, Средиземно море
РезултатПобеда за националистите
ТериторияИспания
Страни в конфликта
Испания Испания Бунтовническа фракция
Кралство Италия
Командири и лидери
Испания Алберто Байо
Испания Мануел Урибари
Луис Гарсия Руис
Италия Арконовалдо Бонакорси
Сили
8 000 милиция
1 боен кораб
1 лек крайцер
2 разрушителя
3 подводници
10 оръдия
3 500 войници и милиция
3 бомбардировача
3 изтребителя
Битка за Майорка в Общомедия

Битката за Майорка, известна още като Десант в Майорка, е морски десант на републиканците в началото на Гражданската война в Испания, целящ да прогони националистите от Майорка и да върне острова за републиката.

След известен първоначален тактически успех, експедицията, командвана от капитан Алберто Байо, завършва с провал, когато националистите контраатакуват със сухопътни войски и многократно превъзхождаща въздушна мощ и изтласкват републиканците. Републиканците са толкова уверени в прогнозата си за победа, че оптимистично наричат операцията "la reconquista de Mallorca" - "отвоюването на Майорка".

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Плановете за нападение по море над Балеарските острови възникват независимо в различни републикански милиционерски групи в дните след присъединяването на Ибиса, Форментера и Майорка към националистическия военен бунт на Франко. Още на 23 юли ескадрили бомбардировачи удрят Палма де Майорка и Кабрера, а на 1 август републиканска експедиционна сила от Менорка каца в Кабрера и се противопоставя на всички опити да бъде прогонена.

Въпреки това тези действия, и по-специално десантът в Майорка, никога не са одобрявани от мадридското правителство и от самото начало имат вид на объркване и импровизация. На 2 август Байо събира колона от барселонската милиция на Менорка; на следващия ден републиканските военновъздушни сили отново хвърлят бомби върху Палма е Майорка. До 2 август логистичните приготовления, наблюдавани от правителството на Барселона и Съвета на каталунските антифашистки милиции са завършени.

Националистическият гарнизон на Форментера капитулира пред валенсианската милиция на Мануел Урибари на 7 август. На 13-ти 400 каталунски милиционери окупират Кабрера в нападение, очевидно несвързано с експедицията на Байо. Байо се опитва да координира двете сили, но анархистките милиции, недоверчиви към неговите комунистически симпатии, отказват да се ангажират с неговата операция.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

На 16 август, с различни части на испанския републикански флот в подкрепа, Байо дебаркира своята сила от 8 000 милиция в Пунта Амер и Порто Кристо. Въпреки проблемите с разтоварването и разгръщането на своите шест 75 мм и четири 105 мм оръдия, републиканците успяват да прокарат 12 километра навътре срещу националистическия гарнизон, състоящ се от 1 200 редовни пехотинци, 300 граждански гвардейци и стотици доброволци фалангисти.

Състоянието на националистите обаче се подобрява драстично на 27 август, когато доставки и въздушна подкрепа пристигат от близка Италия. Републиканските бомбардировачи са свалени. Следователно републиканците не успяват да издържат на националистическата контраатака на земята и отстъпват в объркване, изоставяйки своите оръжия и оборудване. Тяхната евакуация започва на 5 септември и републиканците държат плажовете до 12 септември, когато последният кораб се оттегля, оставяйки острова в ръцете на националистите.

Отговорът на националистите е бърз и за разлика от това, забележително успешен. Седмица след отстъплението от Майорка, Кабрера отново пада в ръцете на националистите. Ибиса е превзета на 19 септември от гарнизона на Майорка, а Форментера пада на 20 септември.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Majorca в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​