Битка при Аоос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Аоос
Втора македонска война
River in Albania.jpg
река Аоос (Вьоса).
Информация
Период 198 пр.н.е.
Място река Аоос, Албания
Резултат Римска победа
Страни в конфликта
Vexilloid of the Roman Empire.svg Римска република Vergina sun.svg Македония
Командири и лидери
Тит Квинкций Фламинин Филип V Македонски
Сили
неизвестни неизвестни
Жертви и загуби
неизвестни 2,000

Битката при Аоос (на албански: Vjosë или Vjosa; на гръцки: Αώος; на латински: Aous) се провежда през 198 г. пр. Хр. между силите на Римската република, водени от Тит Квинкций Фламинин и Македония, водени от Филип V Македонски

История[редактиране | редактиране на кода]

През 200 г. пр. Хр. римската армия акостира в Аполония на източния бряг на Адриатическо море, и през следващата година трябвало да нахлуе в Западна Македония. През пролетта на 198 г. пр. Хр. Филип взема добра защитна позиция при р. Аоос, защитавайки дефилето, като блокира най-добрия път към Македония от запад.

Командирът на римляните през 199 г. пр. Хр. Публий Вилий Тапул решава да нападне Филип и достига на около осем километра от македонската позиция, когато пристига заместникът му, това е Тит Квинкций Фламинин, човек който има известен опит в Гърция и е един от консулите за 198 г. пр. Хр.

Пристигането на Фламинин е последвано от преки преговори с Филип. Македонският цар е осъзнал, колко опасни могат да бъдат римляните сега, когато края на Втората пуническа война, ги оставя свободни да се концентрират към войната в Македония. Филип предлага да приеме оригиналните римски условия от 200 г. пр. Хр., а именно да се откаже от градовете около Егейско море, които е завладял. За нещастие на Филип, римляните не се интересуват от сключването на мир при тези условия. Истинските цели на Рим от войната са да намали силите на Филип, на който никога няма да бъде простено за обявяването на войната през 215 г. пр. Хр. през разгара на Втората пуническа война. Сега Фламинин настоява Филип да се откаже от Тесалия, област управлявана от македонците от век и половина. Не е изненада, че Филип приключва разискването и се оттегля към очевидно непревзимаемата си позиция в дефилето на Аоос.

Лошият късмет на Филип продължава. Римляните са си осигурили услугите на местен водач. С помощта на този водач 4,300 римски войника обграждат позицията на Филип, заплашвайки го да го хванат в капан в дефилето (вероятно датата е 24 юни 198 г. пр. Хр.). Битката му коства 2,000 човека, всичкият му багаж и Тесалия – оставена незащитена за римляните.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Като последица от победата си при р. Аоос римляните навлизат в Тесалия, където превземат няколко града, преди да се насочат на юг по време на зимата към Коринтския залив. Римският успех също така убеждава Ахейския съюз да стане съюзник на Рим, слагайки край на дългия си съюз с Македония.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония