Буковец (област Видин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Буковец.

Буковец
Общи данни
Население 655 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,152 km²
Надм. височина 63 m
Пощ. код 3762
Тел. код 09318
МПС код ВН
ЕКАТТЕ 6954
Администрация
Държава България
Област Видин
Община
   - кмет
Видин
Огнян Ценков
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Буковец
Венцислав Кирилов
(ГЕРБ)

Бу̀ковец е село в Северозападна България. То се намира в Община Видин, област Видин.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Буковец е едно от големите села в Община Видин. Разположено е на 12 km югозападно от град Видин, на 2 км от град Дунавци и на 5 км от местността Божурица (зоната за отдих е обособена във високостеблена дъбова гора в Северозападна България). По данни на НСИ броят на жителите към 1 януари 2007 г. е 854.

Климатът на село Буковец е континентален.

История[редактиране | редактиране на кода]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Манастир “Св. Йоан Рилски” изграден е по волята на цар Иван Срацимир - разположен на 3-4 км западно от селото, в завоя на десния бряг на реката. Славил се е с хубавите си лозя, ливади и гори с изворната си вода. Изграден е по типа на дворцовите манастири в Търново. Под него се намират килии на отшелниците. Разрушен и ограбен от османските турци. През 19 в. местното население прави опит да възстанови обителта, но без успех.
  • Паметник на загиналите във войните — намира се в центъра на селото. Построен е от майстор Михаил Гълъбов; има размери 4,5 м: открит на 8 юли 1921 г. Изграден е от гранит и варовик. Построен е в чест на падналите във войните — Балканска война 1912-1913, Междусъюзническа война 1913, Първа световна война 1914-1918. Формата е пирамида с надпис „Поклон пред вас, безсмъртни герои и славни синове, паднали при изпълнение на отечествения си дълг през войните 1912 и 1913 г. и 1915 до 1918 г.“ (Изредени са имената на загиналите) „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Голяма традиция на село Буковец е духовият окестър — хората го наричат „музиката“, „духовата музика“ или най-познат е с името „Буковската музика“, която всяка неделя изнася концерт по 1 час на площада в селото. Буковската музика свири на кръщанета, сватби и погребения. Хората от селото разказват, че с Буковската музика се раждат, женят и умират; тя е неразделима част от техния живот. Събора на селото е на 7 ноември.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]