Дружба (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Дружба.

Дружба
Общи данни
Население147 души[1] (15 септември 2022 г.)
10,5 души/km²
Землище13,952 km²
Надм. височина110 m
Пощ. код3730
Тел. код09352
МПС кодВН
ЕКАТТЕ23786
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВидин
Община
   кмет
Видин
Цветан Ценков
(СДС, НДСВ, НА, …)
Дружба в Общомедия

Дру̀жба е село в Северозападна България, област Видин, община Видин.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Дружба е разположено в Дунавската равнина, на 14 km от град Видин, на Малалийското дере. Най-близките села, до които се намира, са Генерал Мариново, Каленик, Градец и Пешаково. Има връзка с Видин посредством автобусна линия.

Преобладаващата част от населението на селото са власи. Средната възраст на населението е 50 години. По-голямата част от населението се занимава предимно със земеделие и животновъдство.

Селото разполага и с детска площадка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Диадема-прочелник и потир от съкровището в с. Дружба, 14 в. Експонати на НИМ.
Торква и висулка от съкровището. Експонати на Музей „Конака“

Селището се среща в османски регистър от 1454 – 1455 г. с името Свети Петър. По онова време в него са записани 9 домакинства и 6 неженени данъкоплатци. Намерените в землището му находки доказват, че селището съществува от предосманската епоха. Преименувано е на Дружба.

През зимата на 1950 – 1951 година, по време на довелата до Кулските събития насилствена кампания за „масовизация“ на колективизацията, жители на селото неколкократно масово се укриват в горите, за да избегнат „групите за натиск“, опитващи се да основат Трудово кооперативно земеделско стопанство.[2]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Село Дружба разполага с читалище. Макар и неголямо, то е важна част от живота на населението. Благодарение на читалищното настоятелство и секретаря животът в селото е разнообразен и по-жив.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празниците се отбелязват с музика и забавления. На 29 юни тази година се състоя първият от много традиционен курбан по инициатива на кметския наместник и секретаря на читалището.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Груев, Михаил. Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на XX век. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0450-5. с. 176-177.