Ведрина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ведрина
Общи данни
Население 566 души[1] (15 юни 2022 г.)
19,4 души/km²
Землище 29,165 km²
Надм. височина 298 m
Пощ. код 9355
Тел. код 05717
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 10307
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   кмет
Добрич
Соня Георгиева
(БСП)
Кметство
   кмет
Ведрина
Красимира Атанасова
(БСП)

Ведрина е село в Североизточна България. То се намира в община Добричка, област Добрич.

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на османскто владичество селото се е наричало Кадъ кьой. След Освобождението това име е частично побългарено и от Кадъ кьой става Кадиево. През 1908 г. общинското управление в Кадиево дава наименования на селата в общината и предлага общинският център да се преименува Асеново, но това предложение остава неосъществено. По време на румънското управление турското име частично е порумънчено и селото се е наричало Кадиени. След връщането на Южна Добруджа със заповед № 2191 от 27 юни 1942 г. село Кадиево да се преименува Фердинандово в чест на българския цар Фердинанд I. След 9 септември 1944 г. името на селото става несъвместимо с новата власт и общинската управа започва да умува какво име да се даде на селото. Имало е становище за патрон на селото да бъде избран Георги Димитров, но не се приема. С министерска заповед №6628/обн. на 29 ноември 1946 г. на селото е дадено името Ведрина защото селото се намира на равно място, въздухът е чист и се усеща хлад и ведрина.


Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

На територията на селището се намира целодневна детска градина, която целогодишно обучава и възпитава средно около 20 деца в различни възрастови групи.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 5 юни 1959 година в село Ведрина е родена голямата добруджанска народна певица Галина Дурмушлийска - солист на Българското национално радио и телевизия. Живее и работи в Амстердам, Нидерландия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]