Добрево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в България. За селото в Северна Македония вижте Добрево (Община Пробищип).

Добрево
Общи данни
Население 57 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 14,701 km²
Надм. височина 197 m
Пощ. код 9399
Тел. код 05781
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 21350
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   - кмет
Добрич
Тошко Петков
(БСП)

.

Добрево е село в Североизточна България. То се намира в община Добричка, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Добрево е малко, тихо и спокойно южнодобруджанско село, с равнинен релеф и умерено-континентален климат. Има добра инфраструктура (асфалтирани осветени улици, електро- и водоснабдяване) и покритие на мобилните оператори.

Намира се на 2 км източно от село Свобода, на 4 км северно от село Овчарово, на 19 км северно от общинския и областен център град Добрич, на 56 км северозападно от морския бряг при град Балчик, на 59 км северозападно от курортен комплекс Албена, на 67 км северно от Летище Варна, на 18 км северно от международния път Варна-Добрич-Кардам-Кюстенджа/Констанца (Румъния), на 50 км от ГКПП Кардам и на 31 км от ГКПП Крушари при границата с Румъния.

Местното население е изцяло с български етнически произход, като отскоро вече има установили се няколко английски семейства.

История[редактиране | редактиране на кода]

Някога в селото са живели немски колонисти-католици – добруджански немци. Носело е името Али Анифе калфа, а след 1940 г. е прекръстено на Германци заради населението си. Преселват се обратно в германските земи според хитлеровата политика Heim ins Reich скоро след това, заедно с германците от Северна Добруджа. През 1943 г. в село Германци, Никополска епархия, има все още 150 католици.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • В Али Анифе някога е живял известният Йовков герой от „Песента на колелата“, Сали Яшар – майсторът на каруци.
  • Църква и немска енория „Свети Йоан Кръстител