Градище (Гайтаниново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Градище.

Градище
Информация
Страна  България
Терит. единица Община Хаджидимово
Местоположение Гайтаниново
Основаване късна античност
Състояние частично запазена
Собственик държавна

Градище е късноантична крепост, разположена край село Гайтаниново, България.[1][2]

Крепостта е разположена на хълм с гледка, на 1,14 km южно от центъра на селото. Остатъци от зидовете на стената вече не съществуват. Има следи от древна наблюдателна кула.[1] Васил Кънчов посещава крепостта на 5 юли 1891 година и пише:

Подир един час път стигнахме до върха на височината. Тук има една поляна, около 5-6 дюлюма голяма. Тя се нарича Градището. Сега е изорана и посеяна с ниви. Из ораното често нормирали стари пари, тухли и други остатъци от зидове и здания. На най-западния край на поляната стои до 60 m висока могила. На върха и има кръгообразна площ с обиколка 300 добри крачки. Тия площи са били опасани с двойни яки стени, дебели един метър. От стената са останали долните части. Камъните са слепени с добър хоросан, в който има пясък от тъпчени керемиди откъм север, юг и запад крепостта е била съвсем недостъпна, защото склоновете и са много стръмни и има повече от 400 m дълбочина до долината на р. Буровица, която тече на юг от планината, и почти толкова до другата една река, която върви на север от височината. От върха на крепостта се отваря един широк простор.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б С. Гайтаниново - крепост Градище. // Български крепости. Посетен на 28 ноември 2015. Архив на оригинала от 2015-12-08 в Wayback Machine.
  2. Тешово — Градището. // Тешово. Посетен на 28 ноември 2015. Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine.
  3. Кънчов, Васил. Избрани произведения, том I. София, Издателство „Наука и изкуство“, 1970. с. 219.
     Портал „Македония“         Портал „Македония