Дамян Заберски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дамян Заберски
български художник

Роден
Починал
Бургас, България

Дамян Георгиев Заберски е български художник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва специалност живопис в Художествената академия в София през 1955 година при професор Илия Петров. След това специализира е Париж, Франция. По-късно постъпва в Института за опазване на паметниците на културата към Министерство на културата в София като отговаря за Източна България. Основната му работа била на реставратор, за което той се подготвя при именития професор Ондрачек в Прага, Чехия. След това бива изпратен на специализация в Хале, Германия.

В продължение на 15 години продължава с реставрационна дейност на територията на почти цяла България. Реставрирал е бургаските храмове „Света Богородица“, „Св. св. Кирил и Методий“, църквите „Свети Стефан“ и „Свети Спас“ в Несебър, „Свети Климент“ на остров Света Анастасия, Бачковския манастир и Аладжа манастир.

На 6 декември 2000 година Заберски е удостоен с титлата „Почетен гражданин на град Бургас“.

Художникът е автор на десетки самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на много галерии в страната, както и на частни колекции в Европа и Америка.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Дамян Заберски във в Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов: История на Бургас. От древността до средата на ХХ век, Печат Тафпринт ООД, Пловдив, 2011, ISBN 978-954-92689-1-1, стр. 286