Дед Кен Денс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Dead Can Dance
Дед Кен Денс, април 2005
Дед Кен Денс, април 2005
Информация
ОтFlag of Australia.svg Мелбърн, Австралия
СтилДаркуейв
Готик
Готик рок
Неокласика
Ню ейдж
Дрийм поп
ИнструментиГрупа
Активностот 1981 г.
Лейбъл4AD
Warner Bros. Records
УебсайтОфициална страница
Бивши членовеЛиса Жерард
Брендън Пери
Dead Can Dance в Общомедия

Дед Кен Денс (на английски: Dead Can Dance) е австралийска даркуейв група, съставена от контраалт, Лиза Жерар (вокали, композиция) и баритон, Брендън Пери (вокали, инструментали, композиция).

Групата е сформирана в Мелбърн, Австралия през 1981. През 1998 дуото се разпада и отново временно се събира през 2005 за световно турне, събират се отново през 2011 когато издават нов албум Anastasis (2012), когото представят по турнета. Шест години по-късно следва нов албум Dionysus (2018), а от средата на 2019 отново тръгват по турнета.

История[редактиране | редактиране на кода]

След като стават сравнително популярни в Австралия, Жерар и Пери отиват в Лондон, където, след година подписват договор с 4AD Records – лейбъл за алтернативен рок. Двамата работят в близост един до друг до 1990, когато Жерар се връща в Австралия, а Пери купува стара църква в Ирландия, която превръща в свой дом, в който след това работи. Двамата продължават съвместната си дейност и Пери твърди, че дистанцията им помага всеки да има свой собствен творчески процес.

Определянето на жанра на Dead Can Dance е почти невъзможно. Използват много електронни елементи, но най-ранните им песни могат да бъдат определени като даркуейв. „The Serpent's Egg“ и последващите го албуми могат да бъдат определени като готик. Много често групата е разглеждана като основоположник на този вид музика.

Името на групата, „Dead Can Dance“ (на българскиМъртвите могат да танцуват“) означава вдъхване на живот на нещо, което е мъртво. Такава е и музикалната концепция на групата – включват много старинни инструменти, които в днешно време не се използват.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

EP[редактиране | редактиране на кода]

Garden of the Arcane Delights“ (1984)

Компилации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]