Диего Ривера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диего Ривера
Diego Rivera
мексикански художник

Роден
Починал
24 ноември 1957 г. (70 г.)
Националност Flag of Mexico.svg Мексико
Кариера в изкуството
Академия Академия „Сан Карлос“
Направление кубизъм, социален реализъм
Семейство
Съпруга Ангелина Белоф (1911 – 1921)
Гуадалупе Марен (1922 – 1929)
Фрида Кало (1929 – 1939 и 1940 – 1954; до смъртта ѝ)
Ема Хуртадо (1955 – 1957; до смъртта му)

Уебсайт Страница в IMDb
Диего Ривера в Общомедия

Диего Ривера с пълно име Диего Мария де ла Консепсион Хуан Непомусено Естанислао де ла Ривера и Бариентос Акоста и Родригес (на испански: Diego María de la Concepcíon Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez) е мексикански художник и стенописец, известен най-вече с дълбокото социално и политическо съдържание на творбите си. Заедно с Давид Алфаро Сикейрос и Хосе Клементе Ороско той е един от най-важните съвременни художници в Мексико. Заедно те са наричани „Тримата големи“ (Los Tres Grandes).

От 1907 до 1921 г. Диего Ривера работи в Европа, в началото и в края на 30-те години на 20-ти век в Съединените щати. В панелните си картини Ривера адаптира бърза последователност на много различни стилове и се занимава с кубизъм дълго време. По време на престоя си в Европа е в контакт с водещи представители на модерното изкуство като Пабло Пикасо, Жорж Брак и Хуан Грис. След завръщането си в Мексико, той работи основно по големите си стенописни проекти, които рисува в Паласио Насионал, Паласио де Белас Артес, Секретариата за обществено образование и различни институции в Съединените щати. Тези стенописи, разбрани от него като принос към народното образование, допринасят много за известността и успеха на Ривера.

Точният брой на неговите панели не е известен, все още се откриват неизвестни досега негови картини. Много от тях са портрети и автопортрети, голям брой също показват мексикански мотиви. Ривера също така създава рисунки и илюстрации и проектира костюми и пейзажи за театрални продукции. Тези аспекти на неговото творчество все още не са напълно разучени.

Ривера се присъединява към комунистическата партия на Мексико през 1922 г. и за известно време е в изпълнителния комитет. Той пътува до Съветския съюз през 1927 г. по повод 10-годишнината от Октомврийската революция и иска да допринесе за художественото развитие там. Поради критиката му към сталинистката политика обаче е посъветван да се върне в Мексико. Благодарение на критичната си позиция към Йосиф Сталин и приетите от Ривера правителствени договори го изключват от Комунистическата партия на Мексико през 1929 г., но го приемат отново през 1954 г.

През 30-те години на 20-ти век Ривера се обръща към идеите на троцкизма. Агитира за изгнанието на Лео Троцки в Мексико и за кратко го настанява в дома си. След политически и лични спорове с Троцки, мексиканският художник прекъсва връзката през 1939 година. Политическите убеждения на Диего Ривера са отразени и в творбите му, в които той пропагандира комунистически идеи и увековечава многократно водещите фигури на социализма и комунизма. Във връзка с политическата си дейност Ривера публикува статии и участва в публикуването на леви списания. През 1929 г. Ривера се жени за художничката Фрида Кало, която споделя неговите политически и художествени убеждения.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години и живот в Мексико[редактиране | редактиране на кода]

Европейски период[редактиране | редактиране на кода]

Завръщане в Мексико[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 декември 1886 г. в Гуанахуато, Мексико. Поддържа приятелство с Амедео Модилиани, който рисува негов портрет през 1914 г. През 1922 г. става член на мексиканската комунистическа партия. През 1929 г. се жени за трети път за мексиканската художничка Фрида Кало.

Известен със скандала около стенописа „Човек на кръстопът“ от 1933 година, в сградата на Рокфелер Сентър, Ню Йорк. Когато Нелсън Рокфелер разбира, че Ривера е изобразил образа на Ленин и други комунисти на стената, заповядва разрушаването ѝ. Но Диего Ривера отново рисува тази си творба на следващата година в Мексико Сити като добавя и допълнителни щрихи, сред които образът на Джон Рокфелер в компанията на „силно гримирани мадами“. Стенописът в този си вид се намира в Двореца на изящните изкуства в град Мексико.

Умира през 1957 г. от рядка форма на рак.

Стенописи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]