Драгоданово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Драгоданово
Общи данни
Население743 души[1] (15 септември 2022 г.)
27 души/km²
Землище27,56 km²
Надм. височина146 m
Пощ. код8888
Тел. код04512
МПС кодСН
ЕКАТТЕ23337
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Драгоданово
Станчо Станчев
(БСП)
Драгоданово в Общомедия

Драгоданово е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Паркът в Драгоданово

Село Драгоданово се намира в югоизточната част на Сливенска област. Землището на селото се равнява на 27779 дка (с горския фонд). На юг граничи със с. Зимница, Ямболска област. Тази част на землището му се пресича от жп линията Сливен – Зимница. Най-близките села са: с. Блатец – 2 км западно и с. Трапоклово – 3 км източно. Град Сливен е на 22 км, а гр. Ямбол – на 20 км.

Землището обхваща южните части на Източна Стара планина – полите на Гребенец и върховете Секирец и Стражица, прорязано от Трапокловската река, р. Азмак и Чернева ряка.

Релефът на района е предимно равнинен, с лек наклон на юг. Средната надморска височина на полето е около 160 метра. Почвеното разнообразие е: черноземни смолници, ливадно-канелени и канелено-горски почви.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Сладкия извор“ в центъра на селото

До селото се намира т.нар. Крастава могила – с тракийски произход, изследвана от археолога Диана Димитрова. При разкопките е намерен вавилонски амулет, издаден от Кабалан Мукарзел.

Първите сведения за селото датират от 1548 година, когато се е наричало Дъргодан дол и е било в местността Матей в Балкана. Неслучайно и днес поляната в местността носи името „Драгодановски колиби“. През годините името на селото се променя: Дъргодан дол, Дранданово, Драгуданово, Дирагодан, Драгоман и сегашното Драгоданово.

Както името си, селото е сменяло и местонахождението си на няколко пъти, като е минало през местностите: Юрта, Чернева ряка, Драгица, Герена, където водата била солена и това принудило населението да се измести около извор със сладка вода. Този извор съществува и до днес – Голямата чешма.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В селото се намира православен храм – „Свети Иван Рилски“.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Пробитата канара
  • Бездънни, водно-песъчливи, с кръгообразна форма участъци (тресавища), наричани от местното население „очите на дявола“ между с. Драгоданово и с. Зимница.
  • Пробитата канара в местността Грамадите.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на селото е на 1 ноември. Организира се събор на площада на селото.

В началото на годината (януари–февруари), в продължение на два дни (събота и неделя) се провеждат кукерските игри в селото. Събират се много участници от Драгоданово и от съседните села, както и много наблюдатели.

На Гергьовден (6 май) местните жители организират друг празник – Денят на моториста, който се състои от обиколка на селото и игри за мотористите, отново на площада в центъра.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Желяз Кондев – писател

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Диана Димитрова. Археологическият комплекс „Крастава могила“ при село Драгоданово, Сливенско. – Thracia, XX, 2012,
  • Кабалан Мукарзел. Амулет с късно-вавилонска сцена от Крастава могила, село Драгоданово.