Бяла (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бяла.

Бяла
Общи данни
Население 1276 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 66,82 km²
Надм. височина 480 m
Пощ. код 8850
Тел. код 04551
МПС код СН
ЕКАТТЕ 7613
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Бяла
Желю Желев
(БСП)

Бяла е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бяла се намира в планински район. Намира се в северозападната част на Община Сливен, разположено заедно с още три села – Новачево, Градско и Въглен – в долината на старопланинската река Беленска и едноименната малка котловина.

Релефът тук е планински, с надморска височина 600 до 1100 м. Климатът е планински и умереноконтинентален. Средната годишна температура е между 8-10 градуса.

Природните условия благоприятстват за отглеждането на фуражни култури, картофи, тютюн, малини. Горите и поляните са богати на гъби и планински ягоди. Неслучайно в миналите векове хората на Бяла са се препитавали основно с дърводобив и знахарство. И сега още значителна част от населението е заета в дърводобива, дървообработването и залесяването, а през летните месеци много от хората събират диворастящи билки и гъби за прехрана.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е основано след Второто Търновско въстание. Името на селото никога не е било променяно. Носи името на белия камък, който някога е бил в центъра му.[1]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Жителите са православни християни. Има църква, която се казва „Света Троица“. Тя е реставрирана и на всеки християнски празник събира вярващите хора.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В селото има основно училище. Училището е средищно и в него се обучават деца от четири села на община Сливен – Бяла, Въглен, Градско и Новачево. Допреди 15 години в него учеха децата и от околните села. Читалището е с доста богата библиотека. Към читалището има и група за народни танци и обичаи.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Ежегоден сбор на селото по Коледа и Нова година

Празник на билките и лечителите[редактиране | редактиране на кода]

От 2000 година по инициатива на Фондация „Съхраняване на духа на българина“, читалище „Христо Ботев“ и Кметство – с. Бяла на 24 юни всяка година се провежда Празник на билките. Посветен е на слънцето и борбата срещу болестите. Съвпада с лятното слънцестоене. Празникът се провежда в рамките на два дни – 23 и 24 юни. Вечерта преди Еньовден, след залез слънце, се изпълнява ритуала „Мълчана вода“ – прави се шествие от селото до определен извор, пазен от самодиви, откъдето се налива вода.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени
  • Георги Джагаров – български поет и драматург, в продължение на 18 години заместник-председател на Държавния съвет

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Табаков, Симеон. Опит за история на град Сливен.