Селиминово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Селиминово
Панорамен изглед към село Селиминово
Панорамен изглед към село Селиминово
Общи данни
Население1837 души[1] (15 март 2024 г.)
102 души/km²
Землище17,973 km²
Надм. височина270 m
Пощ. код8862
Тел. код04513
МПС кодСН
ЕКАТТЕ66041
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ; 2015)
Кметство
   кмет
Селиминово
Тодор Тодоров
(ОДБ, ОБТ)
Селиминово в Общомедия

Селиминово е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Селиминово се намира в ниските части на Стара планина. На юг граничи със Средна гора. Селиминово е отдалечено на 18 км от областния град Сливен. Провинцията разполага с ЖП перон по 3-та главна ЖП линия-София-Карлово-Зимница-Карнобат-Варна. На спирката спират ПВ по направленията – Карлово-Зимница/Сливен(Тулово-Дъбово). Край селото преминава река Тунджа, а на 15 км на запад от него се намира язовир Жребчево.

История[редактиране | редактиране на кода]

Преобладаваща религия е християнска.


В селото има читалище отпреди 80 години. Има и паметник на загиналите от II световна война. По време на османската власт селото се е наричало „Карасалии“ в превод от тур. език – „Черна гарга“. Село Селиминово /Карасарлии/ е разположено западно от с. Гавраилово на около 300 м надморска височина. Според преданието селото възниква върху развалини от старо селище. Някои смятат, че името му произлиза от думата карасулук /мочурливо място/. Други го свързват с карасър /говеда, добитък/. Гара е на жп линия София-Карлово-Бургас. Землището му е в Долината на прасковите. Освен праскови тук се произвежда хубаво грозде, череши, ябълки. Училището е открито през 1878 г., а черквата му е от 1904 г. Читалището е основано през 1926 г. Самодейният танцов състав към читалището е един от най-представителните не само в региона, но и в страната. Тук играят всички – стари, млади и децата. В Селиминово е роден народният певец Йовчо Караиванов.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото се слави с най-хубавите праскови. На около 1 км на юг от селото преминава р. Тунджа. Място за развлечение и отдих. Край реката са разположени големи площи засадени с праскови, лозя и ябълки.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Днес в село Селиминово, Сливенско се провежда конкурс за млади изпълнители на народни песни – „С песните на Йовчо Караиванов“.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Йовчо Караиванов – народен певец, роден на 18 март 1926 г. в село Селиминово. Семейството му са потомствени народни певци и свирачи. През 1947 г. завършва гимназиалното си образование в Сливен, а по-късно – Юридическия факултет на Софийски университет. Ученици на Караиванов са Красимир Станев, Слави Бойчев, Тодор Кожухаров, Славка Бойчева, Бинка Добрева, Данислав Кехайов.

На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт е отбелязан 70-годишния юбилей на Караиванов. Поздрави към певеца отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта Йовчо Караиванов умира. По негово желание е погребан в родното му село.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]