Калояново (област Сливен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Калояново (Област Пловдив).

Калояново
Общи данни
Население 752 души[1] (15 юни 2020 г.)
26,9 души/km²
Землище 27,951 km²
Надм. височина 183 m
Пощ. код 8881
Тел. код 04518
МПС код СН
ЕКАТТЕ 35537
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Калояново
Стоянка Черкезова
(Движение 21)
Калояново в Общомедия

Калояново е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, област Сливен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на 12 км източно от Сливен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално село Калояново е било разположено на 2 км от югоизточно от сегашното му месторазположение на пътя за село Жельо войвода. Но поради високите подпочвени води напролет къщите се наводнявали и е било непригодно за живеене Около 1850 година се премества постепенно на сегашното му място. От там е минавал и пътя свързващ Сливен с Бургас. Има предание че част от населението е дошло от село Матей което се намирало на 10 километра от сегашното село Калояново в Стара планина. За това свидетелстват и все още намиращите се останки от матейските гробища.

Първоначално селото е било разположено на север от шосето а през 1950 година първата къща построена южно от него е на Васил Колев. Сега селото е разположено от двете страни на пътя Сливен-Бургас. Населението му тогава /около 1850 г./ е било около 200 жители.

Първите заселници на новото място са били Стоян Янакиев с четиримата си сина Слав Стоянов Илия Стоянов Начо Стоянов и Колю Стоянов. Другият голям род е този на Петър Танев и неговите 4-ма синове и една дъщеря. а те са именно Злати Петров Георги Петров Михал Петров и Таню Петров. Други по големи родове са били като този на Жеко Урумов Иван Узунав и Иван Бозуков.

През 1951 – 1952 година както ни е известно от историята се заражда и горянското движение което най-голям размах получава в Сливенски регион. Това са хора които са имали други виждания и мироглед за развитието на България. От село Калояново са Дамян Неделчев и братята Димитър и Стефан Йорданов

Първото училище е било в двора на сегашната сграда в къщата на Начо Стоянов който я предоставя за селско училище. През 1939 година е построена с доброволен труд на хората от селото и местната църква. През 1940 година е осветена в присъствието на 3-ма владици – Сливенския, Старазагорския и Търновския митрополити.

Основният поминък на населението от село Калояново през изминалия век е било предимно земеделие като са обработвали около 2000 декара земя.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Kaloyanovo.jpg

В близост до селото се намират могили, чието проучване от археолози от експедиция ТЕМП под ръководството на д-р Георги Китов през лятото на 2007 г. показва, че те са издигнати от тракийското население по тези земи, а по-късно са преизползвани от римляните през Івсл. Хр..

При проучване на една от могилите специалистите от екипа на ТЕМП се натъкват на кухини, които запълват с пяна. Отпечатъците се оказват маса и стол, наподобяващ шезлонг. Това откритие е уникално, защото никога дотогава не са намирани мебели от тази епоха.

В друга могила, в близост до селото, учените попадат на основите на разрушен в древността храм. Намерените парченца от вътрешната мазилка свидетелстват, че той е бил пищно украсен.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година кукери се събират в центъра на селото и обикалят по къщите.