Бинкос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бинкос
Общи данни
Население 136 души[1] (15 юни 2020 г.)
8,03 души/km²
Землище 12,85 km²
Надм. височина 193 m
Пощ. код 8855
Тел. код 04513
МПС код СН
ЕКАТТЕ 4114
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ)
Бинкос в Общомедия

Бинкос е село в Югоизточна България. То се намира в Община Сливен, област Сливен. Названието Бинкос значи хиляда пашкула, вероятно от това, че вместо данък било задължено да дава толкова пашкули през турското робство.

Входът на селото и мостът над Беленска река
Паметник на Стоил Войвода край с.Бинкос (Сатма чешма)
Бент на р.Тунджа край с.Бинкос

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бинкос е разположено в Източна Стара планина, на брега на Беленска река, приток на река Тунджа. Намира се на кръстопът, свързващ Сливен с Твърдица и Сливен с Нова Загора.

История[редактиране | редактиране на кода]

Преди Руско-турската война (1877 – 1878) е било изцяло турско село, но след идването на руските войски турското население бяга към Турция. Земите, които те оставят, са купени от българи и селото става изцяло българско. На запад от селото се намира известната Сатма чешма, където през месец май 1876 г. са заловени и убити Стоил войвода и неговите четници. От турски името „бин кос“ означава „хиляда пашкула“. В селото има над сто орехови дървета. Орехите са не само в и покрай селото, но също така и по бреговете на минаващата близо река Тунджа. Бинкос е известно с воденицата, барата и системата от канали за независимо водонапояване, които жителите на селото все още поддържат в отлично състояние. Жителите на с. Бинкос са известни и с производството на сочни праскови и череши.

Запазени са сведения, че през лятото на 1891 г. край селото е разкрито находище на каменни въглища.[2]

В миналото в Бинкос е имало начaлно училище (изградено в 1880) и детска градина. Поради липсата на деца са затворени. Причината може да се търси в това, че много от младите жители бягат в близкия административен център – Сливен. Известно е също, че Бинкос е единственото село с разрушено читалище след демократичния преход.

На 23.09.2019г. са положени основите за строеж на параклис (какъвто не е имало в селото).

Религии и етноси[редактиране | редактиране на кода]

Основна религия е православното християнство.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Коритото на река Тунджа около селото е подходящо за туризъм и риболов. В близост, по поречието на река Беленска, се намира извор, за водата на която местните твърдят, че е лековита. Това е подходящо място за почивка през лятото, далеч от шума на всекидневието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]