Старо село (област Сливен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Старо село.

Старо село
Общи данни
Население 196 души[1] (15 март 2022 г.)
10,9 души/km²
Землище 17,984 km²
Надм. височина 295 m
Пощ. код 8876
Тел. код 04511
МПС код СН
ЕКАТТЕ 69081
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ)
Старо село в Общомедия

Старо село е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, област Сливен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е „Мехрем бей чифлика“. Хората от съседните села го знаят като „Чифлик“ и „Чувлик“. Днешното си име носи заради множеството останки от антични сгради в него и землището му, основно са от трако-римския град „Авли“. Има и няколко тракийски гробни могили. През 1988 г., при изкопни работи се разкри зидан с каменни плочи водопровод от римски тип, по който все още течеше вода.

Днешното българско население са потомци на хайдушкия род Чавдарята от с. Аврен – днес в Турция. Първо в чифлика се хваща на работа Димитър (Митю Хаджията) около 1877 г., който се укрива тук от турските власти в родния си край. След Освобождението, когато става ясно, че според Берлинския конгрес, Одринска Тракия остава изцяло в пределите на Турция, тук идват баща му Тянко Петков с братята си Божко и Шидер с целите им семейства. Те разменят имотите си в Аврен за Чифлика с едно ръкостискане и на честна дума. По-късно, през 1903 година, българската държава не признава изцяло сделката и настанява в селото и оземлява повече от сто семейства, бежанци от Македония.

През лятото на 1944 г. от селото преминава в нелегалност голяма група партизани (8-10 души) начело с Йордан Марков, баща на актрисата Соня Маркова. В мемоарната партизанска литература той се споменава с името „Даню Староселски“. Партизанската група е организирана от нелегалния функционер на комунистическата партия Петър Семерджиев, автор на исторически книги за нелегалната борба и народния съд след 9 септември 1944 с критики против тоталитаризма и принуден да се пресели в Израел. В центъра на селото има паметник с тленните останки на староселеца Нено Ст. Ненов, интербригадист от испанската гражданска война. На около 2 км югозападно от селото е разположена Регионалната Дирекция за борба с градушките – Сливен област[1]. Дирекцията е Деветия полигон за борба с градушките в системата за противоградова защита в България – поделение на Изпълнителната Агенция за борба с градушките със седалище в София.


Личности[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]