Евгени Танчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евгени Танчев
Евгени Петров Танчев
български юрист
Роден
21 август 1952 г. (67 г.)
Право
Област Конституционно право
Работил в Софийски университет
УНСС

Евгени Петров Танчев е български юрист, професор по Конституционно право. Заема поста председател на Конституционния съд на Република България за периода 16 ноември 200915 ноември 2012 г.[1]. От септември 2016 г. той е адвокат в Съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Евгени Танчев е роден на 21 август 1952 г. в София[2]. Син е на Петър Танчев, секретар (председател) на БЗНС (казионен) която партия е съюзник на БКП в комунистическа България. След като завършва право, остава в Софийския университет и започва научна кариера. Преподава там вече повече от 35 години и изминава всички стъпала в катедрата по конституционно право, която сега оглавява. На 38 години става един от най-младите професори в Юридическия факултет и в Софийския университет изобщо. Характерно за него е, че не обича публичните изяви и няма политически амбиции[3].

Участва като експерт по Конституционно право, при съставянето на Демократичната Българска Конституция. Съавтор е на един от проектите за основен закон след демократичните промени в България. Преподавал е в Американския Католически университет във Вашингтон и в Щатския университет на Вирджиния в Шарлотсвил. Специализира в САЩ, Белгия, Великобритания, Швейцария, Италия, Белгия и Англия[4].

Има над 80 публикации в научния печат в България, в Европа и Америка. Член е на Американската асоциация на адвокатите, на бордовете на Международната комисия на юристите, на асоциациите по философия на правото и по конституционно право, на Българо-американската научна асоциация. По искане на международни организации е давал становища за конституциите на Латвия, Албания и Таджикистан. Участвал е в съставянето на Конституцията на Азербейджан. Освен в СУ „Св. Климент Охридски“ преподава в НБУ, щатен преподавател е по Конституционно право в Юридическия факултет при УНСС[5].

От септември 2016 г. той е генерален адвокат в Съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург. Генералните адвокати на Съда на ЕС се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от 6 години. Те се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност[6].

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен е за Елвира Танчева, която също е юрист, и е правнучка на Александър Стамболийски. Имат две дъщери – Милена и Петра[7].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Румен Янков Председател на Конституционния съд на България (16 ноември 2009 – 15 ноември 2012) Цанка Цанкова|}