Еспресо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за напитката. За италианското списание вижте Еспресо (списание).

Приготвяне на еспресо
Фино смляно кафе за еспресо

Еспресо (на италиански: espresso) е напитка от кафе, която се приготвя по начин разработен в Милано, Италия. При него с много гореща вода се пресова с високо налягане кафето. За целта кафените зърна са добре изпечени и фино смлени, като при поставянето в машината (ръчна или електрическа) смляното кафе се пресова добре в машината.

При този начин на приготвяне се получава едно концентрирано кафе с плътен светлокафяв слой крема. Поради по-доброто изпичане на кафените зърна смляното кафе за еспресо съдържа по-малко кофеин от това кафе, което се приготвя за филтърно кафе. Освен това поради малкото количество вода (25 мл. за еспресо при 125 мл. за филтърното кафе) концентрацията на кофеин е по-висока при еспресото. Но поради само 25-те секунди, през които се прави еспресото, в него се разтваря по-малко кофеин отколкото при филтърното кафе, както и други видове кафе, където има по-продължителен контакт между кафето и водата. По този начин като цяло чаша еспресо съдържа по-малко кофеин от други видове кафе.[1] Въпреки че действителното съдържание на кофеин варира, типичната порция еспресо съдържа 120 до 170 мг,[2] докато при филтърното кафе е 150 до 200 мг.[3][4]

Кафето се сервира в малки предварително затоплени чаши за кафе с обем около 40 мл. Целта е да не се охлади малката порция на еспресото. Пие се подсладено или неподсладено и често се поднася с чаша вода.

Приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Техническите параметри определени от Италианския национален институт за еспресо за приготвяне на сертифицирано италианско еспресо са:[5]

 • Необходимо количество смляно кафе = 7 г ± 0,5 г
 • Температура на водата на изхода на агрегата = 88 °C ± 2 °C
 • Температура на кафето в чашата = 67 °C ± 3 °C
 • Налягане на водата = 9 bar ± 1 бара
 • Време = 25 сек. ± 5 сек.
 • Вискозитет при 45 °C > 1,5 mPa·s
 • Общо съдържание на мазнини > 2 mg/ml
 • Кофеин < 100 mg/чаша
 • Обем в чашата (Включително крема) = 25 ml ± 2,5 ml

Крема[редактиране | редактиране на кода]

Крема представлява гъстата, златистокафява пяна, която се получава при правилно приготвеното еспресо. Кремата е съставена от маслото на кафеените зърна, протеини, захар и въглероден двуокис. При използването на кафе робуста се образува повече крема отколкото при по-вкусното кафе арабика. Поради това при смесите за еспресо машини се използва често минимум 10% съставка от робуста кафе. Освен това кафето трябва да бъде смляно много фино, за да се получи фина крема. Качеството и видът на кремата могат да покажат как е приготвено кафето, като например температурата. По-евтините машини за еспресо могат да притежават опция, с която да правят изкуствено крема, като запенват кафето. Една лъжичка кристална захар, поставена върху още неразбърканото кафе, трябва да остава върху истинската крема за 3 до 5 секунди.

Други видове кафе[редактиране | редактиране на кода]

Еспресото се използва като базова съставка при приготвянето на други видове кафе.

Еспресо в Космоса[редактиране | редактиране на кода]

МКСпресо машина на международната космическа станция МКС
Астронавтката Саманта Кристофорети пие еспресо в купола на МКС, 2015 г.

МКС еспресо машина или МКСпресо (ISSpresso) е първата еспресо кафе машина, конструирана да се използва в Космоса и е произведена от Argotec и Lavazza в публично частно партньорство с Италианската космическа агенция. Първото космическо еспресо кафе е изпито от астронавтката Саманта Кристофорети на 3 май 2015 г.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. The Great Debate: Does Espresso or Drip Coffee Have More Caffeine?. // Mr. Coffee, 24 октомври 2014. Посетен на 21 юни 2015. Архив на оригинала от 2019-05-22 в Wayback Machine.
 2. Show Foods. // Архивиран от оригинала на 24 ноември 2013.
 3. How much caffeine is in your daily habit? – MayoClinic.com
 4. Show Foods. // Архивиран от оригинала на 22 ноември 2013.
 5. Espresso Italiano Certificato. // Istituto Nazionale Espresso Italiano. Посетен на 15 февруари 2013.
 6. Povoledo, Elisabetta. Espresso? Now the International Space Station Is Fully Equipped. // The New York Times. 4 май 2015. Посетен на 28 януари 2016.