Комисар Рекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Комисар Рекс“
Kommissar Rex
Жанрполицейска драма и комедия
Създател(и)Петер Хайек
Петер Мозер
АктьориТобиас Морети
Гедеон Буркхард
Александър Пшил
Каспар Капарони
Хайнц Вайкселбраун
Герхард Цеман
Начална мелодияDog Takes Over Control (сезони 1 – 10), My Friend Rex (сезони 11 – 14), My Name is Rex (сезони 14 – 18)
Крайна мелодияDog Takes Over Control (сезони 1 – 10), My Name is Rex (сезони 11 – 14), My Friend Rex (сезони 14 – 18)
Страна Австрия
 Италия
Езикнемски, италиански
Сезони18
Епизоди209
Продукция
Продуцент(и)Петер Хайек
Времетраене45 минути
Разпространение
ТВ каналORF, Sat.1, RAI
Картина625-line PAL (1994 – 2004) 576i 16:9 SDTV (2008 – 2015)
Излъчване10 ноември 1994 г. – 19 юни 2015 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Комисар Рекс“ е австрийско-германски сериал на ORF и Sat.1, излъчван между 1994 и 2004. През 2007 г. поредицата е възродена под австрийско-италианска продукция на RAI и от 2009 г. насам е направена изцяло в Италия, със случайни епизоди в Австрия. RAI отменя австрийско-италианската продукция през юни 2015 г., след осем италиански сезона.

Оригинално сериалът разказва историята на екип от трима души от Mordkommission (Отдел „Убийства“) на виенския клон на Kriminalpolizei (Австрийската криминална полиция). Те работят заедно със специално обучена немска овчарка, наречена Рекс. Оригиналният екип съдържа полицаите Рихард Мозер, Ернст Щокингер и Петер Хьолерер, експерта по съдебна медицина доктор Лео Граф и бившия полицай Макс Кох. По-късно Щокингер е сменен от Кристиан Бьок, Мозер от Александър Брантнер и Хьолерер от Фриц Кунц. През 2002 г. Марк Хофман заменя Брандтнер и Ники Херцог заменя Бьок. Единственият герой, който остава до края на сериите е доктор Граф.

През 11-и сезон локацията на сериите се премества в Рим. Рекс има нов партньор – италианският детектив от отдел убийства Лоренцо Фабри. Тогава започва да се говори на два езика – немски и италиански. В 14-и сезон той е убит от бомба в колата пред очите на Рекс.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Рекс или нацяло Реджиналд фон Равенхорст (това име се споменава в пилотния епизод, това е и името на първото куче, играло Рекс) е полицейско куче, порода немска овчарка, което е обучено специално да открива наркотици и други контрабандни стоки, както и да разкрива престъпления. Той е главният герой в сериала. В началото живее заедно с Рихард Мозер в един апартамент на „Marrokanergasse“ 13, Ландщресе, Виена. След смъртта му, той живее при тримата си други партньори: първо Александър Брандтнер, след това Марк Хофман и накрая при Лоренцо Фабри. Реагира по специален начин на някои специални думи, например Frau (жена) и Tierarzt (ветеринар). Целият сериал е игран от 5 кучета:

Име на кучето Период, в който играе Рекс Националност Стопанин
Реджиналд фон Равенхорст 1994 – 2000  Австрия Рихард Мозер, Александър Брандтнер
Рет Бътлър 2000 – 2004  Австрия Александър Брандтнер, Марк Хофман
Хенри 2008 – 2011  САЩ Лоренцо Фабри
Ник 2011 – 2013  САЩ Давиде Ривера
Ачи 2013 – 2015  Италия Марко Терцани

Партньори на Рекс[редактиране | редактиране на кода]

Тобиас Морети, януари 2007

Рихард „Ричи“ Мозер (Тобиас Морети) е първият лидер на екипа и стопанин на Рекс. Той играе в сериала между 1994 и 1997. Запознава се с Рекс след като бившият му треньор Михаел е убит. В първия сезон се развежда с жена си и Рекс остава единственият му приятел. Заклет пушач е въпреки здравословните си проблеми. През 1997 Рихард е убит от психопат, игран от немския актьор Улрих Тукур в епизода Mosers Tod (Смъртта на Мозер).

Гедеон Буркхард, 2007

Александър „Алекс“ Брандтнер (Гедеон Буркхард) е вторият лидер на екипа. Назначен е след смъртта на Мозер и играе между 1997 и 2001. Става свидетел на депресията на Рекс след смъртта на Мозер, при която кучето не иска да напусне къщата на предишния си стопанин. Алекс загубва предишното си куче Арко при експлозия в кола и до появата на Рекс не иска да работи с кучета. Той се премества в къщата на Мозер, която кучето не иска да напусне. За разлика от предшественика си, той е по-атлетичен (неговата стая е пълна с боксови круши и фитнес оборудване) и по-атрактивен за жените. В първото си участие (епизодът Der Neue, в превод: Новият) се гмурка в река, за да извади доказателство от водата. Има интересен инстинкт, с който отделя виновните от невинните.

Марк Хофман (Александър Пшил) е третият лидер на екипа. Играе между 2002 и 2004. Той има помощничка – Ники Херцог (Елке Винкенс), с която има връзка и живее заедно. Марк е по-мускулест и атлетичен в сравнение с Алекс и Рихард. Той учи съдебна медицина и доста често спори с д-р Лео Граф за неговите заключения (нещо, което предшествениците му не са правили никога).

Каспар Капарони (вляво), Denise Zich и Martin Weinek

Лоренцо Фабри (Каспар Капарони) е четвъртият лидер на екипа. При него локацията на сериала се премества в Рим. Играе от 2008 до 2011. Той се запознава с Рекс, когато се налага съвместна работа между австийската и италианската полиция. В този момент няма кой да работи с кучето и така Рекс заминава да живее и работи в Рим. Там той намира много нови приятели и много загадки за разрешаване. Лоренцо Фабри е най-сексапилният партьор на Рекс, връзката меду тях и привързаността е много силна. Двамата са едно семейство и когато се появи жена в живота на детектива, кучето всячески се стреми да я отстрани. Сериала става по-забавен, с повече смешни ситуации. Той бива убит пред очите на Рекс от бомба в колата.

Детективи от Kriminalpolizei[редактиране | редактиране на кода]

Каспар Капарони и Рекс (2008)

Ернст „Щоки“ Щокингер (Карл Марковиц) е колега на Хьолерер, Рихард и Рекс. Той е единственият забавен герой в сериала. Рекс желае да общува с него, но той няма особена страст към кучетата. Щокингер е единственият женен човек в управлението и дава съвети на другите. Накрая излиза от екипа и напуска Виена, тъй като той поставя брака пред работата, а жена му е наследила зъболекарски кабинет в Залцбург. За него е направен нов сериал, спиноф на Комисар Рекс – Щокингер.

Кристиан Бьок (Хайнц Вайкселбраун) сменя Щокингер. В първата си поява, епизода Tödliche Verführung (в превод: Смъртоносно състезание) той се прикрива като картинг пилот и дори е разследван за убийството на Хайнц Йегер. След като е оневинен, той влиза в екипа. Опитва се да надхитри Рекс, като му поставя капани, но в повечето случаи не успява.

Карл Марковиц, 2007

Петер Хьолерер (Волф Бахофнер) е третият човек в отбора. В повечето случаи той седи в службата, телефонира и помага, но рядко се намесва в случаите. Има слабост към Рекс и често му помага срещу Бьок. По-късно Хьолерер се пенсионира, за да може да се грижи за болната си майка.

Елке Винкенс, 2009

Фриц Кунц (Мартин Вайнек) замества Хьолерер след неговото пенсиониране, който иска да се грижи за майка си. Той е криминален инспектор и идва от отдел Кражби. Бил е асистент на главния комисар Брантнер и Хофман, а сега е главен комисар на Фабри, когато се налага съвместна работа между италианската и виенската полиция.

Ники Херцог (Елке Винкенс) е единствената жена-полицай в сериала. Тя харесва Хофман и те обикновено споделят нощта заедно, преди да започнат работа по нов случай. Те живеят заедно (с Рекс), който обикновено разваля най-романтичния момент от нощта с вести по случая.

инспектор Морини (Фабио Фери) е инспектора, който партнира на Рекс и Фабри. Фабри постоянно го надхитрява като го кара да плаща вместо него сметките си за кафе или други.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Доктор Леонард „Лео“ Граф (Герхард Цеман) е патолог, помагащ на детективите в случаите. Изследва телата на убитите в лабораторията си, търсейки доказателства. Учител е на Марк Хофман. Той е единственият герой, който остава до края на сериите.

Макс Кох (Фриц Мулиар) е пенсиониран полицай, който спасва Рихард Мозер от престъпните среди. Той е нещо като негов учител. Мозер доста често се допитва до него в случаите, а понякога той помага на приятелите си, като действа под прикритие. Има голяма слабост към Рекс. След като Рихард е убит повече не се появява в сериала.

Катя Мартели (Пилар Абела) е следовател и помага за разрешаването на случаите. Изследва уликите в лабораторията и търси отпечатъци и други доказателства. Тя също харесва Лоренцо и постоянно се навърта около него и му прави предложения но Рекс се намесва и се получават комични ситуации.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

През периодът 2004 - 2019 - та по Португалската телевизия TVI се излъчва сериала "Инспектор Макс", от който са излъчени 6 сезона със 143 епизода, 3 март 2012 година по първи канал на Полската Национална телевизия започва излъчването на сериалът „Комисар Алекс“, създаден върху основата на сюжета на Комисар Рекс, макар и с изменения, и са излъчени 14 сезона и 169 епизода, от 7 септември до 7 декември 2017 година по словашката телевизия „Markiza tv“ е излъчен сериалът „Rex“ с 1 сезон и 13 епизода, а от 25 март 2019 година по Канадската телевизия „Citytv“ – на „Хъдсън и Рекс“, от който са излъчени 5 сезона и 71 епизода.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

N/o Име Първо излъчване Държава
Първи сезон
1 Eindstation Wien (Крайна спирка – Виена) 10/11/1994  Австрия
2 Ein perfekter Mord (Перфектно убийство) 17/11/1994  Австрия
3 Flucht in den Tod (Бягство към смъртта) 24/11/1994  Австрия
4 Der Tod der alten Damen (Смъртта на възрастните жени) 01/12/1994  Австрия
5 Tanz auf dem Vulkan (Игра с огъня) 08/12/1994  Австрия
6 Die Tote von Schönbrunn (Мъртвата от Шьонбрун) 15/12/1994  Австрия
7 Diagnose Mord (Диагноза убийство) 22/12/1994  Австрия
8 Ein feines Haus (Почтен дом) 29/12/1994  Австрия
9 Amok (Амок) 05/01/1995  Австрия
10 Der erste Preis (Първа награда) 12/01/1995  Австрия
11 Tödliche Teddys (Смъртоностни мечета) 19/01/1995  Австрия
12 Bring mir den Kopf von Beethoven (Донеси ми черепа на Бетовен) 26/01/1995  Австрия
13 Unter den Straßen von Wien (Под улиците на Виена) 02/02/1995  Австрия
14 Schüsse auf Rex (Изстрели по Рекс) 09/02/1995  Австрия
Втори сезон
15 Stumme Schreie (Крещящо мълчание) 1995  Австрия
16 Blutspuren (Кървави дири) 1995  Австрия
17 Ein mörderischer Sommer (Убийствено лято) 1995  Австрия
18 Tödliche Verführung (Смъртоносно преластяване) 1995  Австрия
19 Der maskierte Tod (Маскирана смърт) 1995  Австрия
20 Die blinde Zeugin (Сляпата свидетелка) 1995  Австрия
21 Gefährliche Jagd (Опасно преследване) 1995  Австрия
22 Tod eines Kindes (Смъртта на едно дете) 1995  Австрия
23 Im Zeichen des Satans (Под знака на Сатаната) 1995  Австрия
24 Duft des Todes (Мирис на смърт) 1995  Австрия
25 Entführt (Отвличане) 1995  Австрия
26 Tödliche Dosis (Смъртоносна доза) 1996  Австрия
27 Drei Sekunden bis zum Tod (Три секунди до смъртта) 1996  Австрия
28 Über den Dächern von Wien (Над покривите на Виена) 1996  Австрия
29 Stockis letzter Fall (Последният случай на Щоки) 1996  Австрия
Трети сезон
30 Todesrennen (Смъртоносно състезание) 1996  Австрия
31 Stadt in Angst (Страх в града) 1996  Австрия
32 Tod im Museum (Смърт в музея) 1996  Австрия
33 Mörderische Leidenschaft (Убийствена страст) 1996  Австрия
34 Annas Geheimnis (Тайната на Ана) 1996  Австрия
35 Der Puppenmörder (Убиецът с куклите) 1996  Австрия
36 Unter Hypnose (Под хипноза) 1996  Австрия
37 Jagd nach einer Toten (Търсенето на мъртвата) 1996  Австрия
38 Warum starb Romeo (Защо умря Ромео) 1996  Австрия
39 Ein Engel auf vier Pfoten (Ангел с четири лапи) 1996  Австрия
40 Mord à la carte (Убийство а ла карт) 1997  Австрия
41 Blutrote Rosen (Кърваво червени рози) 1997  Австрия
Четвърти сезон
42 Lebendig begraben (Жива погребана) 1998  Австрия
43 Tod eines Schülers (Смъртта на ученика) 1998  Австрия
44 Ein mörderischer Plan (Убийствен план) 1998  Австрия
45 Mosers Tod (Смъртта на Мозер) 1998  Австрия
46 Der Neue (Новият) 1998  Австрия
47 Der Mann mit den tausend Gesichtern (Мъжът с 1000 лица) 1998  Австрия
48 Die Verschwörung (Заговорът) 1998  Австрия
49 Tödliche Leidenschaft (Смъртоносна страст) 1998  Австрия
50 Geraubtes Glück (Откраднато щастие) 1998  Австрия
51 Rache (Отмъщението) 1998  Австрия
52 Der Voyeur (Воайорът) 1998  Австрия
53 Das letzte Match (Последният мач) 1998  Австрия
54 Gefährlicher Auftrag (Опасно поръчение) 1998  Австрия
Пети сезон
55 Die Todeliste (Списъкът на убийствата) 1999  Австрия
56 Furchtbare Wahrheit (Ужасната истина) 1999  Австрия
57 Priester in Gefahr (Свещеник в опасност) 1999  Австрия
58 Der Verlieber (Губещият) 1999  Австрия
59 Trügerische Nähe (Измамна близост) 1999  Австрия
60 Rex rächt sich (Отмъщението на Рекс) 1999  Австрия
61 Blinde Wut (Сляпа ярост) 1999  Австрия
62 Giftgas (Отровен газ) 1999  Австрия
63 Tödliche Geheimnisse (Смъртоносни тайни) 1999  Австрия
64 Das Testament (Завещанието) 1999  Австрия
65 Mörderisches Spielzeug (Убийствена играчка) 1999  Австрия
66 Hetzjagd (Диво преследване) 1999  Австрия
67 Sisi (Сиси) 1999  Австрия
Шести сезон
68 Vollgas (С пълна газ) 2000  Австрия
69 Kinder auf der Flucht (Деца в опасност) 2000  Австрия
70 Baby in Gefahr (Бебе в опасност) 2000  Австрия
71 Telefonterror (Телефонен терор) 2000  Австрия
72 Eiskalt (Хладнокръвно) 2000  Австрия
73 Brudermord (Братоубийство) 2000  Австрия
74 Tödliches Tarot (Смъртоносно таро) 2000  Австрия
75 Der Vollmondmörder (Убийства по пълнолуние) 2000  Австрия
76 Ein Toter kehrt zurück (Завръщането на един мъртвец) 2000  Австрия
77 Tod per Internet (Смърт заради интернет) 2000  Австрия
78 Jagd nach dem ewigen Leben (В търсене на вечен живот) 2000  Австрия
79 Das Millionenpferd (Кон за милиони) 2000  Австрия
Седми сезон
80 In letzter Sekunde (В последната секунда) 2001  Австрия
81 Die Babydealer (Търговците на бебета) 2001  Австрия
82 Der schöne Tod (Красивата смърт) 2001  Австрия
83 Der Bluff (Блъф) 2001  Австрия
84 Ein todsicherer Tipp (Сигурна информация) 2001  Австрия
85 Tödlicher Test (Смъртоносен тест) 2001  Австрия
86 Besessen (Обсебен) 2001  Австрия
87 Das Mädchen und der Mörder (Момичето и убиецът) 2001  Австрия
88 Der Tod kam zwei Mal (Да те убият два пъти) 2001  Австрия
89 Strahlen der Rache (Лъчи на отмъщение) 2001  Австрия
Осми сезон
90 Polizisten küsst man nicht(Не целувай полицаи) 2002  Австрия
91 Tricks an der Theke(Трикове в бара) 2002  Австрия
92 Senkrecht in den Tod(Надолу към смъртта) 2002  Австрия
93 Ein Zeuge auf vier Pfoten(Свидетел на четири лапи) 2002  Австрия
94 Wenn Kinder sterben wollen(Когато децата искат да умрат) 2002  Австрия
95 Bis zur letzten Kugel (До последния куршум) 2002  Австрия
96 Die Taten der Toten

(Делата на мъртвите)

2002  Австрия
97 Einer stirbt immer (Изкуството на смъртта) 2002  Австрия
98 Blond, hübsch, tot (Руса, хубава, мъртва) 2002  Австрия
99 Happy Birthday (Честит рожден ден) 2002  Австрия
100 Verliebt in einen Mörder (Смъртоносна любов) 2002  Австрия
101 Berühmt um jeden Preis (Всеки може да стане известен) 2003  Австрия
102 Der Fluch der Mumie (Проклятието на мумията) 2003  Австрия
Девети сезон
103 Attentat auf Rex

(Атентат срещу Рекс)

2003  Австрия
104 Wofür Kinder leiden müssen

(Страданията на децата)

2003  Австрия
105 Ettrichs Taube (Гълъбът на Етрих) 2003  Австрия
106 Vitamine zum Sterben

(Отровни витамини)

2003  Австрия
107 Nachts im Spital

(Нощи в болницата)

2004  Австрия
108 Das Donaukrokodil

(Крокодил в Дунава)

2004  Австрия
109 Eine Tote hinter Gittern

(Убийство в затвора)

2004  Австрия
110 Nina um Mitternacht

(Нина в полунощ)

2004  Австрия
111 Schnappschuss

(Ударна доза)

2004  Австрия
112 Die Leiche lebte noch

(Трупът се оказа жив)

2004  Австрия
113 Hexen und andere Frauen

(Вещици и други жени)

2004  Австрия
114 Ein Toter und ein Baby

(Един мъртвец и едно бебе)

2004  Австрия
115 Sein letzer Sonntag

(Последната му неделя)

2004  Австрия
Десети сезон
116 E-Mail von der Mörderin 2004  Австрия
117 Ein Mann ohne Gedächtnis 2004  Австрия
118 Endlich ist die Bestie tot 2004  Австрия
119 Doping 2004  Австрия
Единадесети сезон
120 L'incontro 29/01/2008  Италия
121 Calibro 7.65 29/01/2008  Италия
122 Ombre cinesi 05/02/2008  Италия
123 Impara l'arte 05/02/2008  Италия
124 Non è tutt'oro 12/02/2008  Италия
125 Mamma chioccia 12/02/2008  Италия
126 In vino veritas 19/02/2008  Италия
127 Lontano da qui 19/02/2008  Италия
Дванадесети сезон
128 Vite in pericolo 17/03/2009  Италия
129 Morte tra i delfini 17/03/2009  Италия
130 La scuola della paura 24/03/2009  Италия
131 Affari di famiglia 24/03/2009  Италия
132 La mamma è sempre la mamma 31/03/2009  Италия
133 Masquerade 31/03/2009  Италия
134 L'ultima scommessa 07/04/2009  Италия
135 Un uomo solo 07/04/2009  Италия
136 Il colore del silenzio 21/04/2009  Италия
137 L'Ultima Partita 20/04/2009  Италия
138 Il tombarolo 21/04/2009  Италия
Тринадесети сезон
139 Il campione 14/06/2011  Италия
140 Centauri 14/06/2011  Италия
141 L'ululato 21/06/2011  Италия
142 La mia banda suona il rock 21/06/2011  Италия
143 Minuti contati 28/06/2011  Италия
144 Bravi ragazzi 28/06/2011  Италия
145 Occhi di gatto 05/07/2011  Италия
146 I nomi delle stelle 05/07/2011  Италия
147 Un caso freddo 12/07/2011  Италия
148 Musica maestro 12/07/2011  Италия
149 La ragazza scomparsa 19/07/2011  Италия
150 La maledizione del Caravaggio 19/07/2011  Италия
Четиринадесети сезон
151 Ombre 2012  Италия
152 In mezzo ai lupi 2012  Италия
153 Gioco sottobanco 2012  Италия
154 Una promessa dal passato 2012  Италия
155 Vendetta 2012  Италия
156 Profondo Blu 2012  Италия
157 La casa degli spiriti 2012  Италия
158 Tutto in una notte 2012  Италия
159 Una vita per una vita 2012  Италия
160 Il terzo uomo 2012  Италия
161 Bandiera a mezz'asta 2012  Италия
162 Sinfonia imperfetta 2012  Италия
Петнадесети сезон
163 La Tigre 2013  Италия
164 Superstar 2013  Италия
165 Un delitto quasi perfetto 2013  Италия
166 Il tempo non guarisce le ferite 2013  Италия
167 Una voce nella folla 2013  Италия
168 L'intruso 2013  Италия
169 Due uomini e un bebè 2013  Италия
170 Blackout 2013  Италия
171 Un colpo al cuore 2013  Италия
172 Il lato oscuro 2013  Италия
173 Il Grigio 2013  Италия
174 Legami di sangue 2013  Италия
Шестнадесети сезон
175 Festa di laurea 2014  Италия
176 Terzo tempo 2014  Италия
177 Cioccolata amara 2014  Италия
178 Wunderkammer 2014  Италия
179 Lotta di classe 2014  Италия
180 Tango assassino 2014  Италия
181 Magic Land 2014  Италия
182 Notte in bianco 2014  Италия
183 A pezzi 2014  Италия
184 Gli artisti del rimorchio 2014  Италия
185 L'era glaciale (Ледена епоха) 2014  Италия
Седемнадесети сезон
186 Fratelli 2014  Италия
187 Circolo vizioso 2014  Италия
188 Sabbiature 2014  Италия
189 La madre di tutte le vendette 2014  Италия
190 893 2014  Италия
191 Il codice Rex 2014  Италия
192 Soldato futuro 2014  Италия
193 Il colore dell'acqua 2014  Италия
194 N13 2014  Италия
195 L'iniziazione 2014  Италия
196 Alla luce del sole 2014  Италия
197 Gli allegri bucanieri 2014  Италия
Осемнадесети сезон
198 Celeste 2015  Италия
199 Il cadavere scomparso 2015  Италия
200 I giorni della mantide 2015  Италия
201 Il calendario 2015  Италия
202 Gelosia 2015  Италия
203 Il pettirosso fantasma 2015  Италия
204 Il sorriso del condannato 2015  Италия
205 Ladri d'autore (prima parte) 2015  Италия
206 Ladri d'autore (seconda parte) 2015  Италия
207 Effetto placebo 2015  Италия
208 Quarantena 2015  Италия
209 Stanza 110 2015  Италия

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Държава Име Мрежа Тип
 Аржентина Comisario Rex The Film Zone дублиран
 Австрия Kommissar Rex ORF оригинален немски език
 Австралия Inspector Rex SBS network субтитри
 Белгия Rex, chien flic vtm
RTL-TVI
субтитри
дублиран
 Бразилия Comissário Rex Multishow
Band
субтитри
дублиран
 България Комисар Рекс БНТ 1
Нова телевизия
Диема
дублиран
Квебек Séries+ дублиран
 Чили Comisario Rex Chilevisión
The Film Zone
дублиран
 Колумбия Comisario Rex Canal Caracol
Citytv Bogotá
The Film Zone
дублиран
 Хърватия Inspektor Rex HRT субтитри
 Кипър Υπαστυνόμος Ρεξ Sigma TV дублиран
 Чехия Komisař Rex Prima network дублиран
 Дания Kommisær Rex TV 2 Charlie субтитри
 Естония Komissar Rex Kanal 2 субтитри
 Финландия Poliisikoira Rex Nelonen
Sub
субтитри
 Франция Rex, chien flic France 2 дублиран
 Германия Kommissar Rex Sat 1 оригинален немски език
 Гърция Υπαστυνόμος Ρεξ Alpha
Alter
дублиран
 Унгария Rex felügyelő TV2 дублиран
 Исландия Lögregluhundurinn Rex Sjónvarpið субтитри
 Италия Il commissario Rex (сезони 1 – 10)
Rex (сезони 11 – )
RAI1 дублиран
 Иран Bazras va Rex IRIB дублиран
 Израел Kommissar Rex #9 мулти войс-оувър
 Япония REX~ウィーン警察シェパード犬刑事~ Mystery Channel субтитри
 Латвия Komisārs Reksis LTV1
LNT
войс-оувър
 Литва Komisaras Reksas BTV
LTV
войс-оувър
 Северна Македония Комесарот Рекс A1 субтитри
 Мексико Comisario Rex The Film Zone
TVC
дублиран
 Нидерландия Commissaris Rex RTL Netherlands субтитри
 Норвегия Rex TV2 субтитри
 Полша Komisarz Rex TV 4 войс-оувър
 Португалия Rex, o cão polícia SIC субтитри
 Румъния Comisarul Rex Prima TV
 Русия Комиссар Рекс RTR
STS
Domashny
DTV-Viasat
мулти войс-оувър
 Словакия Komisár Rex TV Markiza дублиран
 Словения Komisar Rex Radiotelevizija Slovenija
Kanal A
субтитри
 Испания Rex: Un policía diferente Antena 3
Telecinco
Televisiones autonomicas de la FORTA
дублиран
 Швеция Kommissarie Rex TV4
Kanal 9
субтитри
 Швейцария DRS
TSR
RTSI
оригнален немски език
дублиран на френски
дублиран на италиански
 Турция Komiser Reks Kanal 1 (Turkey) дублиран
 Украйна Комісар Рекс Noviy Kanal
STB
K1
мулти войс-оувър
 Великобритания Inspector Rex Five
 Уругвай Monte Carlo TV Canal 4 дублиран
 Венецуела Comisario Rex The Film Zone
Televen
дублиран
 Виетнам Rex, chú chó thám tử VTV войс-оувър

„Комисар Рекс“ на DVD[редактиране | редактиране на кода]

Име Дата
Сезон 1, част 1 7 април 2009
Сезон 1, част 2 7 април 2009
Сезон 2, част 1 18 август 2009
Сезон 2, част 2 18 август 2009
Сезон 4, част 1 1 април 2008
Сезон 4, част 2 1 април 2008
Сезон 5, част 1 7 октомври 2008
Сезон 5, част 2 7 октомври 2008

„Комисар Рекс“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчването си на 4 юни 1998 г. по Канал 1 от 20:30 ч.[1] и е озвучен на български. Излъчван е частично в началото на новото хилядолетие и през 2006 – 2007 г. В дублажа участват Станислав Пищалов и Таня Димитрова.

На 29 септември 2008 г. първите 10 сезона са излъчени по Диема до февруари 2009 г.[2] Тези излъчвания започват отново през юни 2009 г. От 13 ноември г. започна излъчването на новите сезони. Ролите се озвучават от артистите Ирина Маринова, Здравко Методиев, Георги Георгиев-Гого и Симеон Владов.

През март 2011 г. започва от 11 сезон по Нова телевизия.

През септември 2017 г. започна 17 и 18 премиерен сезон за България по Диема.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • 1995: Bayerischer Fernsehpreis – Волф Бахофнер, Тобиас Морети и Карл Марковиц
  • 1995: Goldene RomyBeliebtester Serienstar (Тобиас Морети)
  • 1996: Goldene RomyBeste Krimiserie
  • 1996: Goldener LöweBester Seriendarsteller (Тобиас Морети)
  • 1996: Silver TeleVizier-TulipBeste Fremdsprachige Serie
  • 1996: Goldene RomyBeliebtester Serienstar (Тобиас Морети)
  • 1997: Goldene RomyBeliebtester Serienstar (Тобиас Морети)
  • 1998: TelegattoInternationale Fernsehserien und Seifenopern (Тобиас Морети)
  • 2006: Номиниран за TP de OroBeste Fremdsprachige Serie

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]