Константинос Буковалас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константинос Буковалас
Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας
гръцки революционер

Роден
Починал
1932 г. (55 г.)

Константинос Буковалас, известен като капитан Петрилос (на гръцки: Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας, Καπετάν Πετρίλος), e гръцки офицер и революционер, капитан на гръцка андартска чета, действала в Ениджевардарско в началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Буковалас е роден през 1877 година в село Гитио в областта Мани, Пелопонес.[1] Произхожда от видната революционна фамилия Буковалас. Завършва Атинската военна академия в 1898 година. В края на 1904 година заедно с Йоанис Дафотис оглавява първата гръцка андартска чета в Централна Македония, имаща за цел да отслаби влиянието на Вътрешната македоно-одринска революционна организация под ръководството на Апостол войвода. Буковалас се установява в Ениджевардарското езеро и оформа гръцка база в Киркалово в югоизточния му край.

Заедно с местната чета на гъркоманския капитан Гоно Йотов Буковалас връща насилствено към Цариградската патриаршия няколко български села, които преди това са приели върховенството на Българската екзархия - Зорбатово (днес Микро Монастири), Кангалич (Врахия), Кърджалиево (Адендро) и Постол (Пела).[2] В село Голишани (Левкадия) убива 19 българи.

паметник в Енидже Вардар

По-късно през ноември 1905 година след големи загуби на хора и влошено здраве се мести в Чинар Фурнус (днес Платанос).[3] Заместен е от младши лейтенант Ставрос Ригас (Кавондорос), а негов секретар е Георгиос Томбрас, който малко по-късно (февруари 1906 година) е заменен от Михаил Анагностакос[4].

По-късно участва в изготвянето на книгата на Георгиос Буковалас „Езикът на македонските българогласни“, която се опитва да докаже, че българите в Македония говорят гръцки с елементи на български.[5]

Буковалас остава в Македония до Младотурската революция през май 1908 година.

Буковалас участва в Балканската война в 1912 - 1913 година. Неговата рота е първата, която овладява възвишението Агиос Николаос и разкрива пътя към завладяване на Янина. Буковалас се отличава в Междусъюзничесата война в 1913 година и е награден с ордени. Участва и в Гръцко-турската война в 1919 – 1922 година като дивизионен командир, но заболява и се връща в Атина. Умира в 1932 година без наследници.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония