Кралства на Британската общност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кралства на Британската общност: в синьо (настоящи) и червено (бивши)
Кралица Елизабет II

Кралства на Британската общност или само Кралства на Общността (на английски: Commonwealth realms) е наименование на 16 държави (от общо 53) от Общността на нациите (или Британска общност), в които кралица Елизабет II е монарх и действа като държавен глава. Във всяка от тези държави тя носи съответна титла – например в Барбадос е наричана Нейно Величество кралица Елизабет II, кралица на Барбадос.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

В кралствата извън Великобритания нейната кралица също заема най-високия пост в държавното управление[1]. По предложение на министър-председателя на съответното зависимо кралство тя назначава генерал-губернатор на това кралство като свой представител в нейно отсъствие. Тя също така се представлява от губернатор във всеки от щатите на Австралия и лейтенант-губернатор във всяка от провинциите на Канада. Тези длъжностни лица имат почти пълната власт на конституционен монарх, разполагайки с така наречените кралски прерогативи, но изпълняват предимно церемониални функции.

В рамките на Британската общност няма разлика по статут между тези 16 кралства и другите членове, мнозинството от които са републики или кралства със свои монарси (като Бруней, Лесото, Малайзия, Свазиленд и Тонга). При това, макар че Върховният съвет на вождовете на Фиджи титулува Елизабет II „върховен вожд“, кралицата на Великобритания не е считана за глава на тази държава, а Фиджи по форма на управление е република.

Кралства[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Boyce, Peter (2008). The Queen's Other Realms. Annandale: Federation Press. ISBN 978-1-86287-700-9
  2. а б самоуправлявано държавно образувание в свободна ассоциация с Нова Зеландия