Направо към съдържанието

Крамеров папагал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крамеров папагал
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
(без ранг):Архозавроморфи (Archosauromorpha)
(без ранг):Архозаври (Archosauria)
(без ранг):Динозавроморфи (Dinosauromorpha)
(без ранг):Динозавроподобни (Dinosauriformes)
разред:Гущеротазови (Saurischia)
(без ранг):Неотераподи (Neotheropoda)
отдел:Манираптообразни (Maniraptoriformes)
(без ранг):Авиали (Avialae)
клас:Птици (Aves)
разред:Папагалоподобни (Psittaciformes)
семейство:Psittaculidae
род:Огърлични папагали (Psittacula)
вид:Крамеров папагал (P. krameri)
Научно наименование
(Scopoli, 1769)
Разпространение
Крамеров папагал в Общомедия
[ редактиране ]

Крамеровият папагал (Psittacula krameri) е известен в България още като малък огърличен папагал, Огърличен папагал на Крамер, зелен александър и малък александър.[2] Естественото му разпространение е в Западна, Централна и Източна Африка, както и в Южна Азия. Изкуствено е интродуциран в Близкия изток, Северна и Южна Африка, Северна Америка, Югоизточна Азия и Западна, Южна и Югоизточна Европа. В България е наблюдаван по Черноморското крайбрежие, в околностите на Свищов, Свиленград, София и Ботевград.

Разпространен е на места с достатъчно храна и благоприятни условия за гнездене. Среща се както в горски участъци, така и в населените места – паркове, дворове и овощни градини. Хранят се с плодове, семена и битови отпадъци.

Дължината на тялото е между 27 и 43 cm. Размаха на крилата му е между 42 и 48 cm, а дължината на опашката му варира между 17 и 28 cm. Крамеровият папагал достига тегло от 95 до 140 грама. Оперението му е зеленикаво с остра тъмносиньо-зелена опашка. Горната част на клюна е яркочервена, при женските завършва с черен връх, а долната част и гърлото са черни.

Образува постоянни брачни двойки. Гнезди в хралупи, изкуствени гнездилки и под покриви. Женската снася от 2 до 6 яйца. Продължителността на мътенето е 18-26 дни. Живеят до 25-30 години.

Поради увеличаване на популацията в Европа, Крамеровият папагал като чужд вид, заема чужди екологични ниши. В България този вид заема гнездата на скорци, кълвачи, сови и чавки.

  1. Psittacula krameri (Scopoli, 1769). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 17 януари 2020 г. (на английски)
  2. BirdLife International. Psittacula krameri // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 юли 2012. (на английски)