Лили Цветкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лили Цветкова
Българска народна певица
Родена: 21 юли 1953 г. (65 г.)

Лили Цветкова е българска народна певица, родена на 21 юли 1953 година във Варна[1][2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

По майчина линия Лили Цветкова е потомка на легендарния Стефан Караджа, който е бил не само хайдутин, но и гласовит певец. От майка си, която е родом от Тулча, тя получава безценно наследство – много неизвестни автентични народни песни, които реализира като записи в албума си „От Добруджа та до Пирина“2011 г.

Още на 6 г. е любимка на съкварталците си от кв. Хр.Ботев във Варна, които с радост очакват нейните изпълнения дори и много малка, качена на стол за да я виждат. Още на 7 г. е носител на "Екстра " награда на леката промишленост в родния ѝ град.

На 15 г. певицата вече е солистка в младежка музикална формация във Варна. Година по-късно е включена с няколко песни в сборна концертна формация на „Концертна дирекция“ заедно с Йорданка Христова,[3] Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Никола Анастасов.

Само през 1971 г. концертните и изяви наброяват повече от 300.

През 1970 г. получава покана за работа с ансамбъла на ГУСВ – София, където след прослушване от композитора Томи Димчев е одобрена и приета, но поради възрастта ѝ (едва 16-годишна), това се оказва невъзможно и тя продължава да работи във Варна. Преди да навърши пълнолетие, Лили получава I-ва категория за артист-изпълнител от държавна комисия. С оркестъра на брат си заминава на работа в бившата Германска демократична република. Без да прекъсва работата си, през 1975 г. завършва с отличие специалност „Музика“ на Института за културно-просветни кадри във Варна.

През 1981 г. сключва индивидуален договор за самостоятелна концентираща работа в Хамбург, Западна Германия. Там издава и грамофонна плоча с кавъри на хитови песни заедно с музиканти на световноизвестния диригент Джеймс Ласт. [4]

През 1984 г. се завръща в България и става солистка в театрализираната постановка „Циганска сватба“ в култовото и единствено представително за онези години заведение „Цигански табор“ в туристическия комплекс „Златни пясъци“. През всички тези години до 1994 г. тя работи още в Одеса, Гърция, Италия. В Италия италиански продуцент възкликва впечатлен от красивия и топъл тембър на гласа – „CHE COZA HAI NEL LA GOLA?“ – бълг превод – „КАКВО ИМАШ В ГЪРЛОТО СИ?“. Тя отговаря спокойно – „Българска кръв и любов към музиката“.

В репертоара си има кавъри на световни хитове от 1960-те и 1970-те години, както и руски, руско-цигански, испански, италиански канцонети и шлагери, гръцки, арабски и български народни песни.

През 2004 г. участва на фестивала „Еврофест“ в Скопие с песента „Беломорски вятър“, с която печели Специалната награда на 14-членното жури.[5] През 2005 г. участва на XIII фестивал „Пирин фолк Сандански“ с песента „Безсъници“, с която печели III награда за авторска македонска песен. [6], [7]

2006 г. получава първо място на фестивала „Охридски трубадури“ с песента „За тебе майко“ [8]

През декември 2005 г. музикална компания „Ара аудио видео“ издава първия ѝ албум с македонски песни „Айде, пушка пукна“, а в края на 2007 г. на музикалния пазар е и вторият ѝ албум „Песни-легенди“ – този път от каталога на „Диапазон рекърдс“. Песента от него „Мост ми зидале“ [9] получава специалната награда на Министерството на културата на фестивала „Пирин фолк“, Сандански за 2007 г.

2011 г. На музикалния пазар е нейния трети самостоятелен албум „От Добруджа та до Пирина“ с нечувани песни от Добруджа, една от които е песента „През 18-та година“.

Участията във фестивала „Пиринфолк“ са с непрекъснати успехи и награди. За 2011 г.:

  • Песента „Ех, любов“ [10] [11] през 2011 получи наградата на БНРадио Благоевград на фестивала „Пирин фолк 2011“ в Сандански

За 2012 г. песента „Сватба в гората“ [12] получи трето място на престижния фестивал „Пирин фолк“.

Любовта към нашата народна песен Лили Цветкова с голям успех предава на децата от детската вокална група „Бъдничета“ [13] които за 4 години разучават и изпълняват 45 известни народни песни. [14]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • 1981 – „Детелини“ (грамофонна плоча)
  • 2001 – „Руско-цигански романси“ (компактдиск)
  • 2006 – „Айде пушка пукна“ (аудиокасета и компактдиск)
  • 2007 – „Песни-легенди“ (аудиокасета и компактдиск)
  • 2010 – „От Добруджа, та до Пирина“ (аудиокасета и компактдиск)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България