Люц Граф Шверин фон Крозиг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Люц Граф Шверин фон Крозиг
Lutz Graf Schwerin von Krosigk
германски политик

Роден
Починал

Религия Протестантство
Образование Лозански университет
Партия Националсоциалистическа германска работническа партия
Люц Граф Шверин фон Крозиг в Общомедия

Люц Граф Шверин фон Крозиг (на немски: Lutz Graf Schwerin von Krosigk) или Йохан Людвиг Шверин фон Крозиг (на немски: Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk) е германски юрист и политик, финансов министър на Германия, както и последният глава на правителство от Третия райх.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 август 1887 г. в Ратмансдорф, Германия. Баща му, Ерик Адолф фон Крозиг, произхожда от стар аристократичен род от Анхалт, а самият Люц е от втория му брак с графиня Луиза фон Шверин. Люц Граф Шверин фон Крозиг изучава право и политически науки в Хале, в Лозана, а по-късно и в Оксфордския университет като Родсов стипендиант.

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

По време на Първата световна война служи в германската армия и получава орден Железен кръст. През 1918 г. се жени за баронеса Ехренгард фон Плетенберг, от която има 4 синове и 5 дъщери. През 1921 г. постъпва на работа във финансовото министерство, а на следващата година получава пост на висш държавен служител (Oberregierungsrat). През 1929 г. става бюджетен ръководител на германското министерство на финансите, от 1931 г. се занимава и с изплащането на следвоенните репарации на Германия.

Нацистка Германия[редактиране | редактиране на кода]

Шверин фон Крозиг е назначен за министър на финансите през 1932 г. в правителството на Франц фон Папен. Продължава да заема този пост по време на президента Паул фон Хинденбург и канцлера Курт фон Шлайхер по нареждане, а по-късно и по времето на Нацистка Германия. По време на управлението на Адолф Хитлер Шверин фон Крозиг не се появява често публично, а самият Хитлер рядко свиква срещи на кабинета.

Люц Граф Шверин фон Крозиг (дясно, втори ред) по време на делото срещу него

На 1 май 1945 година Шверин фон Крозиг е помолен да оглави канцлерския пост във временното правителство на президента Карл Дьониц след самоубийството на Йозеф Гьобелс.

Отказва да носи титлата „райхсканцлер“, но приема поста на министър-председател. Правителството просъществува кратко – до пленяването на членовете му от силите на Великобритания на 23 май 1945 г.

Люц Граф Шверин фон Крозиг е подсъдим в Нюрнбергските процеси заедно с останалите висши служители от германското правителство. Обявен е за виновен през 1949 г. и му е издадена присъда за затвор от 10 години. Освободен е с амнистия през 1951 г.

Следвоенни години[редактиране | редактиране на кода]

По-късно Шверин фон Крозиг пише няколко книги по икономика, както и 2 версии на своите мемоари. Той е първият човек, споменал „Желязната завеса“, спускаща се над Европа, в пряка реч към германския народ – фраза, взета от статия на Йозеф Гьобелс [1], а по-късно популяризирана от Уинстън Чърчил.

Люц Граф Шверин фон Крозиг умира на 89-годишна възраст в германския град Есен през 1977 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 'Das Jahr 2000,' Das Reich, 25 февруари 1945, pp. 1 – 2

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Йозеф Гьобелс Райхсканцлер (2 май 1945 – 23 май 1945) Конрад Аденауер