Люц Граф Шверин фон Крозиг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Люц Граф Шверин фон Крозиг
Lutz Graf Schwerin von Krosigk
германски политик

Роден
Починал
4 март 1977 г. (89 г.)
Люц Граф Шверин фон Крозиг в Общомедия

Люц Граф Шверин фон Крозиг (на немски: Lutz Graf Schwerin von Krosigk) или Йохан Людвиг Шверин фон Крозиг (на немски: Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk) е германски юрист и политик, финансов министър на Германия, както и последният глава на правителство от Третия райх.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 август 1887 г. в Ратмансдорф, Германия. Баща му, Ерик Адолф фон Крозиг, произхожда от стар аристократичен род от Анхалт, а самият Люц е от втория му брак с графиня Луиза фон Шверин. Люц Граф Шверин фон Крозиг изучава право и политически науки в Хале, в Лозана, а по-късно и в Оксфордския университет като Родсов стипендиант.

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

По време на Първата световна война служи в германската армия и получава орден Железен кръст. През 1918 г. се жени за баронеса Ехренгард фон Плетенберг, от която има 4 синове и 5 дъщери. През 1921 г. постъпва на работа във финансовото министерство, а на следващата година получава пост на висш държавен служител (Oberregierungsrat). През 1929 г. става бюджетен ръководител на германското министерство на финансите, от 1931 г. се занимава и с изплащането на следвоенните репарации на Германия.

Нацистка Германия[редактиране | редактиране на кода]

Шверин фон Крозиг е назначен за министър на финансите през 1932 г. в правителството на Франц фон Папен. Продължава да заема този пост по време на президента Паул фон Хинденбург и канцлера Курт фон Шлайхер по нареждане, а по-късно и по времето на Нацистка Германия. По време на управлението на Адолф Хитлер Шверин фон Крозиг не се появява често публично, а самият Хитлер рядко свиква срещи на кабинета.

Люц Граф Шверин фон Крозиг (дясно, втори ред) по време на делото срещу него

На 1 май 1945 година Шверин фон Крозиг е помолен да оглави канцлерския пост във временното правителство на президента Карл Дьониц след самоубийството на Йозеф Гьобелс.

Отказва да носи титлата „райхсканцлер“, но приема поста на министър-председател. Правителството просъществува кратко - до пленяването на членовете му от силите на Великобритания на 23 май 1945 г.

Люц Граф Шверин фон Крозиг е подсъдим в Нюрнбергските процеси заедно с останалите висши служители от германското правителство. Обявен е за виновен през 1949 г. и му е издадена присъда за затвор от 10 год. Освободен е с амнистия през 1951 г.

Следвоенни години[редактиране | редактиране на кода]

По-късно Шверин фон Крозиг пише няколко книги по икономика, както и 2 версии на своите мемоари. Той е първият човек, споменал „Желязната завеса“, спускаща се над Европа, в пряка реч към германския народ - фраза, взета от статия на Йозеф Гьобелс [1], а по-късно популязирана от Уинстън Чърчил.

Люц Граф Шверин фон Крозиг умира на възраст 89 год. в германския град Есен през 1977 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 'Das Jahr 2000,' Das Reich, 25 February 1945, pp. 1-2

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Йозеф Гьобелс Райхсканцлер (2 май 1945 – 23 май 1945) Конрад Аденауер