МК-УЛТРА

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

"МК-УЛТРА" (MKULTRA) е програма разработена от ЦРУ с цел контрол върху съзнанието. Използвани са химикали и психотропни вещества, влияещи на съзнанието, предимно ЛСД, но също така и барбитурати, амфетамини, хероин, морфин, мескалин, псилоцибин, скополамин, марихуана, алкохол и други.

Програмата е започната в началото на 50-те и продължава до края на 60-те години. За обществото е станала популярна през 1975. Въпреки тогавашните правителствени твърдения, че е прекратена, бивши агенти на ЦРУ предупреждавали в различни интервюта, че експериментите са все още активни.

Изследванията са правени най-често върху военни, затворници, но и цивилни граждани без тяхното знание и съгласие. Най-известният случай е смъртта на военния химик Франк Олсън, на който е дадена голяма доза ЛСД, без той да знае за това. В резултат на силна параноя той се самоубива скачайки през прозореца на тринадесететажна сграда.

Основни цели на тези експерименти са предизвикване на нервни сривове и параноя сред политици на публични места (след поемане на дрога без тяхно знание), използването на наркотиците при разпити, като средство за безпрепятствено казване на истината, предизвикване на състояние на "не-съпротива" (хипноза, транс) и амнезия в лица, които да се изпозват за различни цели от агентите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]