Ксенофонт (манастир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Манастир Ксенофонт)
Тази статия е за манастира в Гърция. За древногръцкия писател вижте Ксенофонт.

Ксенофонт
Μονή Ξενοφώντος
Общ изглед
Общ изглед
Карта
Местоположение в Света гора
Вид на храмаправославен манастир
Страна Гърция
Населено мястоСвета гора
Посветен наГеорги Победоносец
РелигияВселенска патриаршия
Епархияставропигиален
ИзгражданеХ век
Статутпаметник на ЮНЕСКО
Състояниедействащ мъжки манастир
Сайтwww.naouefprepeia.gr
Ксенофонт в Общомедия

Ксенофонт (на гръцки: Ιερά Μονή Ξενοφώντος) е един от двадесетте православни манастира в полуостров Света гора, Североизточна Гърция. Обителта е разположена на югозападната страна на полуострова, близо до руския манастир „Свети Пантелеймон“. Ксенофонт се нарежда на шестнадесето място в йерархията на Атон. Както и българския Зографски манастир, така и Ксенофонт е посветен на Свети Георги Победоносец. Манастирският празник е на 23 април.

История[редактиране | редактиране на кода]

Две мозаечни икони на Свети Георги и Свети Димитър, 12 век, солунско ателие

Първите сведения за манастира са от 998 година, когато на монах на име Ксенофонт е поверено изграждането на манастира и от 1010 година манастирът носи името му. След падането на Константинопол, за Ксенофонт настават тежки времена и манастирът е периодично ограбван от пирати и възстановяван наново. Пиратските нападения продължават до XVIII век. Всеки път владетели от Източна Европа даряват средства за възстановяването му. През XVI век близо до входа на манастира е построена главната църква (католикон), „Свети Георги Победоносец“. Църковните иконописи са изографисани от критския майстор Антоний. През XVIII век манастирът започва да просперира отново и тогава е построен нов католикон „Свети Георги Победоносец“. Възстановяван е в периода 1817 – 1837 година. Новопостроеният католикон е най-голямата църква в цяла Света гора. В рамките на манастира има осем параклиса. Два от тях са свързани със стария католикон. Те са посветени на Свети Димитър и Свети Лазар. Още шест параклиса са извън стените на манастира. Към манастира има и два скита.

Ценности и реликви[редактиране | редактиране на кода]

В манастирската библиотека се пазят над 4000 печатни книги и около 300 ръкописа. Сред светините на манастира са частици от мощите на Света Марина, Свети Модест, Свети Харалампий, Свети Яков Персиец, Свети Пантелеймон, Света Параскева и др.

Скит[редактиране | редактиране на кода]

В непосредствена близост на около един час ход пеша източно от Ксенофонт се намира подчиненият на манастира скитСвето Благовещение“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Любен Прашков, Атанас Шаренков. Паметници на културата на Света гора – Атон. Изд. Български художник, София, 1987

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]