Мариана Коцева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мариана Коцева
български статистик
Родена
Националност Флаг на България България

Мариана Михайлова Коцева[1][2][3] [4] е български статистик и университетски преподавател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мариана Коцева е родена на 12 март 1967 г. в град Бяла, област Русе. Омъжена е, има 2 деца.[5]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Средното си образование получава в Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе. През 1990 г. завършва магистърска степен по „Статистика“ в Университета за национално и световно стопанство в София. През 1995 г. става доктор по „Статистика и демография“ в УНСС. Обучението си продължава в Нюйоркския университет и Централноевропейския университет в Прага, Чехия.

Владее английски и руски език.

Научен и професионален път[редактиране | редактиране на кода]

Дълги години Коцева е доцент по икономика и асоцииран преподавател към УНСС. В периода 1998 – 2002 г. е била гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.

Професионалният ѝ опит включва и работа като съветник на българския президент, на програмата на ООН за развитие, както и на министерството на труда и заетостта на Сърбия.

Коцева оглавява НСИ в периода януари 2008 г. до април 2012 г.

През април 2012 г. Коцева печели конкурс и става специален съветник в статистическа служба към европейската комисияЕвростат. Две години по-късно, през юли 2014 г., тя става заместник генерален директор на Евростат.

От 1 януари 2017 г. оглавява европейската статистическа служба Евростат, поемайки поста от излезлия в пенсия генерален директор Валтер Радермахер, който заема поста от август 2008 г.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „България“         Портал „България          Портал „Статистика“         Портал „Статистика