Мосю Бриколаж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мосю Бриколаж
Лого на Мосю Бриколаж
Тип публична
Индустрия търговия на дребно
Основана 1964
Седалище Шапел Сен Мемен, Франция
Служители 11 000
Продукти Инструменти, ремонт и обзавеждане на дома и градината
Годишни приходи Повишение €1,67 млрд. (2006)
Уебсайт www.mr-bricolage.fr
Мосю Бриколаж в Общомедия

Мосю Бриколаж (на френски: Mr Bricolage) e френски хипермаркет в сектора Направи си сам, който продава инструменти, всичко за градината и дома и други технически уреди. Благодарение на централизираната политика и налагането на общи стандарти във всичките магазини с марката Мосю Бриколаж, днес веригата е третата най-голяма в този сектор, във Франция и в цяла Европа, с годишен доход от 1,89 милиарда евро (3,70 милиарда лева). Веригата Мосю Бриколаж функционира с 527 магазина заемащи обща площ от 1,7 милиона м² и е позната на 4 континента. Над 480 от магазините на тази компания се намират във Франция и държат 15% от френския пазар на стоки за ремонт и обзавеждане на дома и градината.[1]

Всеки месец, над 500 000 клиента са обслужени от Мосю Бриколаж, в 40+ магазина извън Франция. Във веригата магазини работят близо 12 000 служители в 11 държави.

История[редактиране | редактиране на кода]

1964 г.: Група френски собственици на магазини за инструменти начело с Бернард Ивернъл създават национално сдружение в сектора Направи си сам. Тогава стартира и първата рекламна кампания на групата.

1966 г.: Броят на членовете нараства бързо. Сдружението започва да търси най-добрите доставчици на продукти.

1968 г.: Създадено е първото лого, което обединява трите символа на домашния майстор: болт, чук и четка. Започва издавенето на бюлетин и всички магазини са брандирани с новото лого.

1974 г.: Членовете вече са 78. Сдружението се превръща в кооперация и провежда своя първи конгрес под председателството на Жак Жирар. Решено е да се налага общата марка и да се правят съвместни рекламни кампании. Първият продуктов каталог излиза през 1977 г.

1980 г.: Официално е регистрирана марката Мосю Бриколаж, която е естественото продължение на сдружението на търговците в сектора „Направи си сам“. Търговията на дребно с продукти за дома и градината бележи истински възход. Започва създаването на стандарти за интегриране на всички магазини към новата марка Мосю Бриколаж, чийто корпоративни цветове стават зеленото и червеното.

1995 г.: Създадено е акционерно дружество Мосю Бриколаж, с основна цел да се превърне в ключов играч на пазара. Инвестират се средства за закупуване на терени за изграждане на нови магазини с марката Мосю Бриколаж, както и за търговски центрове извън Франция.

1998 г.: Въведена е нова концепция „Octogone“ (осмоъгълник), която е изцяло оригинална и не е съществувала дотогава. В средата на магазина е разположен тъй нареченият център с продукти за декорация. От него тръгват 8 алеи, всяка от които представя концептуални продукти за Направи си сам сектора. Концепцията е лесна и логична. Нейната основна цел е клиентите сами да откриват най-правилните за тях решения и идеи.

2000 г.: Започва развитие на Балканския полуостров. Открит е първи магазин в България, в град София.

Чрез продажбата на акции от Мосю Бриколаж, на борсата в Париж започват да се набират средства за инвестиции в растежа и развитието на магазините и обучение във Франция и в чужбина. Мосю Бриколаж вече разполага с мрежа от 350 магазина и бележи растеж от 25% за 5 години.

2002 г.: Дружеството придобива магазините Катена и Брикогит. Въз основа на взаимно допълващи се марки, сливането способства да обхващане на повече пазари както в големите градове, така и в по-малките населени места във Франция.

2003 г.: Стартира нова концепция Au Coeur Des Métiers (В сърцето на дома), която е подходяща и за по-големи търговски площи (над 1200 м²).

2004 г.: Открит е магазин в Андора.

2005 г.: Развитието продължава в Мароко – първият магазин е открит в Казабланка.

2006 г.: Първият магазин Мосю Бриколаж е открит в Букурещ, Румъния.

2007 г.: Жан-Франсоа Буше става изпълнителен директор на Мосю Бриколаж. Той заменя на поста Морис Вакс.

2008 г.: Групата продава 95% от своите дъщерни дружества за недвижими имоти на групата Мосю Бриколаж Инкейд на 1 януари, 2008 година. През месец май е открит първият магазин на остров Мавриций, в град Трианон.

Международно присъствие[редактиране | редактиране на кода]

Магазин от веригата в Нови Сад

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]