Пеней

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пенеос (река))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за реката. За митологичната фигура вижте Пеней (бог).

Пеней
Kisavos mountain, Greece.jpg
Изглед към река Пеней и планината Оса.
Общи сведения
Местоположение Тесалия, Гърция
Дължина ~ 216 km
Устие
Място Солунски залив
Координати 39°47′34.11″ с. ш. 22°23′01.07″ и. д. / 39.79281° с. ш. 22.383632° и. д.
Пеней в Общомедия

Пеней или Пиниос (на гръцки: Πηνειός, Пиниос, старогръцко произношение Пенейос) е най-голямата река в Тесалия, Гърция с дължината от 216 кm.

Реката е известна до 20 век и с името Саламбрия или Салаврияс (Σαλαβριάς). Влива се в Солунския залив на Егейско море. Долината на реката във физикогеографски смисъл формира областта Тесалия.

Протичайки между планините Олимп на север и Оса на юг, Пеней образува красива клисура наречена Темпейска долина, след като приема от север най-големия си приток - Титаней.

На входа на темпейската клисура откъм Македония се издига като страж известната Платамонска крепост. В темпейската клисура се намира малък манастир посветен на Света Петка Българска, покровителка на Второто българско царство.

Темпейската клисура е мястото известно с най-многото катастрофи в съвременната история на Гърция. Към 2016 г. покрай нея се изгражда и оборудва най-дългия тунел в Гърция, част от последната 25 km отсечка на автомагистрала А1 (Гърция). Цялата автомагистрала от Солун до Атина следва по план да е изградена към март 2017 г., а да е в експлоатация от август 2017 г. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Παράκαμψη Τεμπών-Πλαταμώνα: Τα τελευταία 25χλμ δρόμου καρμανιόλας που δεν λένε να τελειώσουν