Периандър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Периандър ((ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ ΚΥΨΕΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠÃΝ)

Периандър (на старогръцки: Περίανδρος (τοῦ Κυψέλου) ὁ ΚορίνθιοςPeriandros (син на Kypselos) Коринтийеца); † 583 пр.н.е.) е вторият тиран на Коринт от ок. 628 пр.н.е. Той се брои към седемте мъдреци, но е сменен по-късно от Мисон от Чен. Той е син на тиран Кипсел и Кратеа. Произлиза от митичния лапит Кеней.

Периандър е прототип на тиран. По времето на неговото управление Коринт се развива до културен и икономически разцвет. Той планува канала на Коринт, създава силна флота и чрез търговия и военни успехи (завладяване на Епидавър, Коркира) издига Коринт. Той създава законите за даване на земя на бедни селяни, създаване на работа, луксозните закони и забраната на робството. По времето на конфликта между Митилени и Атина за Сигейон Периандер e назначен за съдия. Той решава конфликта за Атина.

По неговото време в Коринт пристига поетът Арион от Лесбос и живее известно време в неговия двор.

Периандър е в началото миролюбив владетел, докато не открил, че майка му Кратеа се влюбила в него и тайно лягало в леглото му. Оттогава той става жесток владетел.

Периандър се жени за Мелиса, дъщерята на Прокъл, тиранът на Епидавър и внучка на цар Аристократ II от Орхомен в Аркадия. С нея той има два сина Кипсел и Ликофрон и една дъщеря. Периандър без да иска убива бременната си съпруга с ритник, но не казва на децата си. Когато синовете му посещават Прокъл, той им разказва тази тайна на Периандър. Когато синовете се връщат обратно, по-малкият Ликофрон, не иска да има нищо повече с баща си и накрая отива в Коркира. Заради идаването Периандър тръгва против Епидаурос, завладява го и пленеява Прокъл.

За отмъщение за убийството на син му Ликофрон той нарежда 300 синове на знатни коркирици да бъдат заведени при Алиат II в Сарди, за да ги кастрират там. Обаче, когато те спират на Самос, те са освободени от самосийците и се спасяват от това наказание.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за