Прасковена торта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Прасковена торта
Видторта
Сервиранестудено
Разновидностибисквити, сметана, маскарпоне, орехи и др.

Прасковена торта е вид преобърната торта, която основно се състои от блат и компот от праскови, а в процеса на приготвяне се обръща така, че долната част, обичайно с топинг, остава отгоре.

Класическа рецепта[редактиране | редактиране на кода]

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

За блата яйцата се разбиват до побеляване с щипка сол, добавят се с бъркане захар, олио и брашно с бакпулвер.[1] Така полученото кексовото тесто се изсипва във форма за торта или тавичка, застлана с хартия за печене. Блатът за тортата се изпича се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 – 50 минути, докато стане златистожълт. След това блатът се изважда от формата и се оставя напълно да изстине.

Ползваната форма за торта се измива. В нея се разбъркват 150 мл сок от компота, захар и ванилия, като поставяме на котлона. Разбърква се, докато захарта се разтвори, но не оставяме да кипне. Към снетата от котлона течност се добавя разтворен желатин. Оставя се в хладилника за около час. След това се нареждат нарязаните на тънко резени праскови и се залива с останалата течност – 750 мл сок и желе, което трябва да покрие плодовете и отново се оставя да стегне в хладилника. Върху желираните праскови се поставя блатът, като се притиска с по-тясна тавичка за тежест, напоява се за да стане сочен и отново се прибира в хладилника.

Десертът се обръща от формата за печене с плодовете нагоре и се сервира студен.

Може да се използва и готов блат, като преди употреба леко се сиропира.

За да се образува запечено доливане след преобръщане на тортата, то в съда за печене първо се поставят масло и захар, преди да се излее тестото.

Вариации[редактиране | редактиране на кода]

Към класическата рецепта могат да се добавят широка гама от продукти – стафиди, бисквити, орехи, сметана, сирене маскарпоне, лавандула и др. Вместо от праскови, може да се ползва компот от кайсии.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]