Направо към съдържанието

Президенте Пинто (бронепалубен крайцер, 1890)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Президенте Пинто
Бронепалубен крайцер „Президенте Пинто“
Флаг Чили
Клас и типБронепалубен крайцер от типа „Президенте Еразуриз“
ПроизводителForges et Chantiers de la Mediterranee в Ла Сен сюр Мер, Франция.
Служба
Поръчан1887 г.
Заложен1889 г.
Спуснат на вода4 септември 1890 г.
Влиза в строй1 януари 1892 г.
Изведен от
експлоатация
потънал на 26 май 1905 г.
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост2047 t (нормална)
Дължина112,78 m
Ширина14,17 m
Газене5,64 m
Броняна палубата: 35 – 25 mm (по скосовете: 60 – 35)
щитове оръдия: 90 mm
на бойната рубка: 50 mm
Задвижване2 парни машини с тройно разширение, 4 котела, 2 гребни винта,
5400 к.с.
Скорост18,3 възела
(33,98 km/h)
Далечина на
плаване
запас на гориво 400 t въглища
Екипаж170 души
Въоръжение
Артилерия4x150 mm
2x120 mm
4x57 mm
Торпедно
въоръжение
3x356 mm торпедни апарата
Президенте Пинто в Общомедия

Президенте Пинто (на испански: Presidente Pinto) е бронепалубен крайцер на чилийските ВМС от края на 19 век. Втория кораб на проекта „Президенте Еразуриз“. Кораба също е построен във Франция, под наблюдението на вицеадмирал Хуан Хосе Латоре Бенавенте, по поръчка на президента на Чили Хосе Мануел Балмаседа от 1887 г. и са готови малко преди започване на Чилийската гражданска война от 1891 г.

По време на войната двата кораба са процес на строеж, на стапелите на френската корабостроителница, в съседство със стоящия се по същото време чилийски броненосец „Капитан Прат“. По искане на Конгреса на Чили влизането в строй на трите съда е отложено. В случай на тяхна активна служба военноморското превъзходство на войските на Конгреса във войната над силите на Балмаседа щеше да е невъзможно. И трите кораба не вземат участие в гражданската война.

„Президенте Пинто“ започва плаването си към Чили на 5 август 1891 г., преди да е напълно завършен. Артилерията на кораба следвало да се предаде на кораба от английски търговски кораб в Северно море.

Плаването не протича добре, кораба трябва да се върне в Хавър, за да смени част от разбунтувалите се членове на екипажа. Пристига във Валпарайсо през септември 1892 г., когато войната вече е приключила.

При пристигането му в Чили се налага спешен ремонт на машините.

През 1902 г., по време на Хилядодневната война, Колумбия прави неуспешен опит да закупи кораба от Чили.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bernal, Ricardo García. Operaciones Navales en la Guerra Civil de los „Mil días“ y la separación de Panamá // Panol de la historia. Посетен на 28 юни 2015. (на испански)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Chilean cruiser Presidente Pinto (1890) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​