Птолемей Филаделф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Птолемей II Филаделф)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Птолемей Филаделф
древногръцки принц
Роден
Починал
Семейство
Род Птолемеи
Баща Марк Антоний
Майка Клеопатра VII
Братя/сестри Антония Млада
Антония Старша
Клеопатра Селена
Антония
Александър Хелиос
Цезарион
Юл Антоний
Марк Антоний Антил
Птолемей Филаделф в Общомедия

Птолемей Филаделф (на старогръцки: Πτολεμαίος Φιλάδελφος, Ptolemaios Philadelphos; * август 36 г. пр. Хр. – вер. 29 г. пр. Хр.) e принц от династията на Птолемеите.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Антиохия на Оронт в Сирия (днес в Турция). Той е най-малкият син на гръцката Птоломейска царица на Египет Клеопатра VII и римския генерал и триумвир Марк Антоний. По-малък брат е на близнаците Клеопатра Селена и Александър Хелиос. Полубрат е на Птолемей Цезар – единствения останал жив син на Юлий Цезар.

През 34 г. пр. Хр. по време на Александрийските дарения той е на трибуната по време на церемония в Гимназион в Александрия, облечен в македонска царска традиционна носия с диадема, пурпурно палто и бутуши и е обкръжен от пазачи, облечени по македонски. Всички деца на триумвира и египетската царица са обявени за владетели на големи страни. Двегодишният Птолемей Филаделф получава обещани Финикия, Киликия и Сирия западно от Ефрат.

След победата на Октавиан през 31 г. пр. Хр. над Клеопатра и Марк Антоний и след тяхното двойно самоубийство бъдещият римски император не убива малките деца на двойката. Той води обаче Клеопатра Селена и Александър Хелиос по време на своето триумфалното шествие през 29 г. пр. Хр. в Рим. Императорският историк Дион Касий не споменава участието на Птолемей Филаделф.

Трите деца са възпитавани след това от Октавия, сестрата на Октавиан, заедно с нейните собствени деца. По-нататъшната съдба на двамата братя Александър Хелиос и Птолемей Филаделф не е известна. Вероятно е убит през зимата на 29 г. пр. Хр.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония