Равна (област Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Равна.

Равна
Общи данни
Население 162 души[1] (15 юни 2020 г.)
4,13 души/km²
Землище 20,14 km²
Надм. височина 265 m
Пощ. код 9235
Тел. код 05123
МПС код В
ЕКАТТЕ 61073
Администрация
Държава България
Област Варна
Община
   кмет
Провадия
Жоро Илчев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Равна
Борислав Бойчев
(БСП)

Равна е село в Североизточна България. То се намира в община Провадия, област Варна.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Численост на населението според преброяванията през годините:[2][3]

Година на
преброяване
Численост
1934752
1946765
1956610
1965523
1975518
1985489
1992326
2001206
2011149

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.[редактиране | редактиране на кода]

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[4]

Численост Дял (в %)
Общо 149 100
Българи 148 99,32
Турци
Цигани
Други
Не се самоопределят
Не отговорили 1 0,67

Религии[редактиране | редактиране на кода]

християнство

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Манастир „Св. Богородица“[редактиране | редактиране на кода]

Останките на средновековения укрепен манастир „Св. Богородица“ се намира в близост до жп спирка Равна, на около 3 км северозападно от центъра на селото. Манастирът е с неправилна елиптична форма, следваща конфигурацията на терена, като е разположен на малък хълм в северното подножие на крепостта в местност „Калето“ при село Черковна. От запад манастирът е защитен от малък десен приток на река Провадийска.

Крепостните стени обграждат манастира от всички страни и са с дебелина от 1.5 m, като затварят площ от 8 дка. Манастирът има два входа на северозападната стена и в югоизточния ъгъл. В северозападния ъгъл се забелязва голяма кула с неправилна форма, а на южната стена извън манастира е била долепена правоъгълна сграда, най-вероятно странноприемница.

Манастирът е уникален за българска и световна история. Неговото основаване е датирано от каменен надпис с точност – 23 април 889 г. основан от княз Борис I след покръстването на българския народ и е пряко свързан с княза и с цар Симеон Велики. На основание открития археологически материал, археолозите предполагат, че това е манастира в който цар Симеон се е обучавал да поеме поста на български Патриарх след връщането си от Константинопол и преди възкачването му на престола. В манастира са открити над 330 надписа на 5 различни графични системи. Също така са открити над 3200 рисунки всечени в стените на манастира. Това е нещо непознато до този момент нито в средновековна България, нито в някоя от славянските страни, нито, колкото и дръзко да е, във Византия. Тези графични системи са руническото писмо, гръцкото писмо, латинското писмо, кирилското писмо, глаголическото писмо. Обитателите на този манастир или поне по-голямата част от тях са познавали и са боравели с четирите графични системи. Руническото писмо е графична система, която се свръзва с прабългарите.

Заедно с тези надписи са открити и близо 30 алфавити на гръцки език. Това показва, че там усилено се е изучавал гръцкият език, имало е училище, тъй като изучаването на гръцки език е било крайно необходимо във връзка с преводаческата дейност. Такива опити са правени както преди идването на Кирило-Методиевите ученици, така също и след идването им, защото е била необходима огромна литература, която е тясно свързана с новата християнска религия.

Сред рисунките има много изображения на конници, езически жреци, символи „кон“ и „кръст“. Изобразени са християнски светци, например Св. Василий и Св. Алексий. Представена е сцената на Възнесението. Има също образи на различни животни – елен, козел, вълк и заек. Върху варовиковите отломъци личат заставки, познати от украсата на най-ранните старобългарски ръкописи. Прави впечатление, че буквите от надписите имат същата големина и начертания, каквито имат и върху пергамента. Всичко това дава основание изданието на ЮНЕСКО да нарече манастира край Равна „каменна библиотека от Х век“, „първата българска езикова лаборатория“.

В манастира са разкрити църква, скрипторий, жилищни сгради, баня. Манастирът е опожарен през втората половина на ХI век при нашествието на печенезите.[5]

Останките от манастира са трудно достъпни. От автомагистралата Варна – София трябва да се отклоните към разклона за гр. Провадия. Преди да стигнете Провадия завивате към с. Венчан. След около 6 километра ще стигнете гара Равна, която представлява изоставена, но все още съществуваща сграда. Трябва да пресечете железопътната линия, да минете покрай гарата и да завиете надясно. Ще продължите по асфалтовия път, като с автомобил ще стигнете донякъде. Оттам продължавате пеша. Пътят продължава да е асфалтиран, но е обрасъл с храсти и дървета. В края ще стигнете до бивш паркинг. По едвам забележима пътека поемате на север и ще стигнете до останките от манастирския храм. Манастирският комплекс не се поддържа и са нужни усилия да видите това, което е останало.

Скални феномени[редактиране | редактиране на кода]

Множество скални феномени, един от които е „Пробитият камък“[6]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Честване на празника на селото „Маринден“ 30 юли. Също така и множество други празници, като се спазват всякакви традиции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. „Справка за населението на село Равна, община Провадия, област Варна, НСИ“. // webcitation.org. Посетен на 5 януари 2017.
  3. „The population of all towns and villages in Varna Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“. // citypopulation.de. Посетен на 5 януари 2017. (на английски)
  4. „Ethnic composition, all places: 2011 census“. // pop-stat.mashke.org. Посетен на 5 януари 2017. (на английски)
  5. „www.bulgariancastles.com“, архив на оригинала от 18 февруари 2017, https://web.archive.org/web/20170218024848/http://www.bulgariancastles.com/bg/node/3781, посетен 18 февруари 2017 
  6. „www.guide359.com“, архив на оригинала от 23 април 2016, https://web.archive.org/web/20160423101450/http://www.guide359.com/article/123/, посетен 23 април 2016 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България