Саулиус Сквернялис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Саулиус Сквернялис
Саулиус Сквернялис
Мандат
встъпил в длъжност на
13 декември 2016 г.
Предшественик Алгирдас Буткявичюс
Роден
23 юли 1970 г. (48 г.)
Националност Флаг на Литва Литва
Полит. партия независим
Университет Технически университет

Саулиус Сквернялис (на литовски: Saulius Skvernyalis) е литовски политик, настоящ министър-председател на Литва от 13 декември 2016 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 юли 1970 в Каунас, СССР (дн. Литва).

Образование и работа[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Каунас. Завършва Техническия университет във Вилнюс през 1994 г. и започва работа в Литовската полицейска академия (сега Университет „Микола Ромер“).

През 1998 г. Сквернялис започва кариерата си в литовската правоохранителна система, работейки като инспектор на КАТ в община Тракай. Постепенно се издига през редиците и става генерален комисар на литовската полиция на 7 март 2011 г.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

На 5 ноември 2014 г. президентът Далия Грибаускайте назначава Сквернялис за министър на вътрешните работи, като парламентът потвърждава назначаването на 11 ноември. Сквернялис заменя Далис Алфонс.

През 2015 – 2016 година Сквернялис става един от най-популярните политици в Литва.

През март 2016 г. Сквернялис обявява, че ще участва в изборите за Сейма през октомври 2016 г. в избирателния списък на литовските фермери и Зеления съюз. В резултат на това той е принуден да подаде оставка като министър на вътрешните работи, за да бъде заменен от Томас Жилински.