Светлина (област Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Светлина (Област Бургас))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Светлина.

Светлина
Общи данни
Население206 души[1] (15 юни 2022 г.)
7,71 души/km²
Землище26,717 km²
Надм. височина63 m
Пощ. код8322
Тел. код05553
МПС кодА
ЕКАТТЕ65560
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБургас
Община
   кмет
Средец
Иван Жабов
(ГЕРБ)

Светлина е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в югоизточния регион на страната, на 8 km от общинския център Средец и на 38 km от областния център Бургас. Разположено е на северното подножие на планината Странджа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите заселници идват от Добруджа и се установяват в местността Першава. В близост до тях се е намирал бейски чифлик. Най-старото име на селото е Бегли. Търсейки удобно за препитание място и близостта на реката, заселниците се преместват в местността Големия Юрт, а по-късно в друга местност – Малкия Юрт (юрт на турски означава „родина“, също „подслон“ или „дом“).Старото име на селото е Бей Махле – наричало се е така, защото хората потърсили закрилата на местния бей заради честите набези на черкезите. След това селото се е наричало Бейова махала или Бей махле. Апостолът на свободата Васил Левски е минал през с. Светлина на път за Лозенград. След освобождението на България през 1885 г. е преименувано на с. Господарево с министерска заповед 2829/обнародвана на 14.08.1934 г., а по-късно селото придобива сегашното си име, с. Светлина, прието с указ №557, обнародван на 23.11.1951 г.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На югозапад от селото се е намирал манастир с останки от зидове, за които се предполага, че са от римско време. Край самия манастир е открита могила. Манастирът е опожаряван, но е възстановяван от хората от селото. Манастирът не съществувал като постройка, но с помощта на дарения и усилията на всички хора от селото бе възстановен през 2007 г. В близост до параклиса има аязмо с лековита вода.

Църквата „Свети Димитър“ е изградена от жителите на селото през 1869 г. Първият свещеник в селото е от рода Попстефанови. През 1918 г. в селото идва поп Мезенцев, а след него в църквата служи поп Георги Куртев. Село Светлина е старо енорийско село, което е посещавано от първия български екзарх Антим I през 1853 г., който е пътувал от родното си село Вейсала (сега в Турция) за Видин. Среща се със свещеник Стефан Проданов и му подарява псалтир на черковно-славянски и фермана, с който Високата порта дава църковна независимост на Българската православна църква. Посещението и направените подаръци на селската църква са доказателство за авторитета на духовния храм в Българската екзархия.

Училището в с. Светлина е едно от най-старите в региона. В сборника „Училищата в Княжество България“ за учебната 1895/1896 г., раздел 2 по общини и населени места е написано, че училището в с. Светлина (Бей Махле) е открито през 1846 г. През същата година е построена училищна сграда (стая).

През 1910 г. е построена новата сграда на училището с четири стаи, а през 1954 г. по идея на тогавашния директор Добри Гунов започва надстройката на втория етаж на училището.

Читалището „Иван Вазов“ е основано през април 1913 г. в дюкяна на Христо Симеонов. В него е отделена стая за съхранение на първия книжен фонд и за читалня. Книги били закупени от Георги поп Стефанов, един от образованите за времето си хора в селото. Неговия пример продължават Стефан Гайдов, Гуно Добрев, Атанас Христов и др. За първи библиотекар е назначен Христо Симеонов. От 1940 г. читалището се помещава в кметството и продължава да е единственият културен център в селото. През 1980 г. читалището се помещава в новопостроената сграда. Библиотеката, чийто фонд наброява 4100 тома, се разполага в обширна зала с читалня. В сградата има киносалон, в който се провеждат концерти и събирания за различни празници. Самодейните състави към читалището са сред лауреатите на съборите в Босна, Копривщица и Петрова нива. От 2007 г. е създаден етнографски музей, където могат да се видят стари носии и предмети от бита, които са използвани от нашите баби и дядовци.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • 7 ноември – събор на с. Светлина
  • Последната неделя на месец февруари – кукерски игри
  • 14 октомври (Св. Петка) – празник на параклиса

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]