Сочи Автодром

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сочи (градска писта))
Сочи Автодром
Схема Сочи Автодром

Сочи Автодром (първоначално известна като Сочи Интернешънъл) е писта за провеждане на автомобилни състезания в Сочи, Русия. Проектираната от германския архитект Херман Тилке писта с дължина 5853 km се намира в Олимпийския парк Сочи, на самия бряг на Черно море, и комбинира градско трасе със специално изградени за състезателни цели участъци.

Сочи Автодром е открита скоро след провеждането на Зимните олимпийски игри през 2014 г. и от същата година е домакин на състезанието за Голямата награда на Русия от световния шампионат на Формула 1. По този начин пистата става третата най-дълга в календара на Формула 1, след Спа-Франкоршан в Белгия и Силвърстоун във Великобритания.

Първото състезание за Голямата награда на Русия от Формула 1 се провежда на 12 октомври 2014 г. и е спечелено от британския пилот Люис Хамилтън с Мерцедес. Втори завършва другият пилот на отбора Нико Розберг, което носи на Мерцедес първа в историята им Световната титла при конструкторите.

Изграждането на Сочи Автодром продължава традицията на Голямата награда на Русия след 100-годишно прекъсване и бележи края на 30-годишна кампания и няколко неуспешни опита за възстановяване на състезанието, включително планове за учредяване на Голяма награда на Съветския съюз още от 1983 г., които са изоставени.

Победители в Гранд При на Русия във Формула 1

Година Пилот Конструктор Статистика
2017 Валтери Ботас Мерцедес Статистика
2016 Нико Росберг Мерцедес Статистика
2015 Луис Хамилтън Мерцедес Статистика
2014 Луис Хамилтън Мерцедес Статистика

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]