Уикипедия:Заявки към администраторите: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 116: Ред 116:
::: {{готово}} --[[Потребител:Nk|Спас Колев]] ([[Потребител беседа:Nk|беседа]]) 16:39, 23 август 2021 (UTC)
::: {{готово}} --[[Потребител:Nk|Спас Колев]] ([[Потребител беседа:Nk|беседа]]) 16:39, 23 август 2021 (UTC)
:::: Супер, мерси, че така бях потънал...<br><span style="font-family: 'Droid Sans', Calibri, Verdana, sans; color: silver;">— [[User:Iliev|Luchesar]] • <small>[[User talk:Iliev|Б]]/[[Special:Contributions/Iliev|П]]</small></span> 18:16, 23 август 2021 (UTC)
:::: Супер, мерси, че така бях потънал...<br><span style="font-family: 'Droid Sans', Calibri, Verdana, sans; color: silver;">— [[User:Iliev|Luchesar]] • <small>[[User talk:Iliev|Б]]/[[Special:Contributions/Iliev|П]]</small></span> 18:16, 23 август 2021 (UTC)

== въпроси, свързани със страница в Уикипедия ==

Здравейте, администратори на Уикипедия, Бихме желали да запитаме защо статията е в инкубатора, и ако имате някакви насоки към нас, насочвайки ни в правилната посока, за да нанесем промени. Поздрави!

Версия от 16:31, 24 август 2021


Отношение по У:НПЗ

Налага ми се да докладвам себе си за споменаване на адвокат в Разговори по повод на намеците че съм нечий служител което приемам за клевета. Това споменаване от моя страна може да се счита за правна заплаха по У:НПЗ така, че нека администраторите да вземат отношение по въпроса и ако сметнат за необходимо да ме блокират за какъвто срок сметнат че е редно. -- Сале (беседа) 12:35, 1 август 2021 (UTC)[отговор]

Добре би било, ако успяваме да не ескалираме ситуации. Но веднъж тръгне ли камък по стръмното, лесно повлича със себе си и други. Затова е толкова важно да се избягват личните нападки. Кой е по-виновен: този, който е започнал с коментарите по адрес на други редактори, или този, който не се е сдържал да им отвърне? Всички правим и ще правим грешки. Най-важното е да ги осъзнаваме и да полагаме постоянно старание да бъдем по-добри, отколкото сме били преди.
— Luchesar • Б/П 13:31, 1 август 2021 (UTC)[отговор]
Късно виждам това поредно скандално заяждане и клевета от страна на Румен. В момента съм в редакторски конфликт с него и не намирам за редно да се намесвам като администратор, но смятам, че търпението на общността вече граничи с безграничното към него - редакторът предимно се занимава с тролене на дискусии, лични нападки и en:WP:DICKERY-- Алиса Селезньова (беседа) 11:56, 15 август 2021 (UTC)[отговор]

Асен Хаджиолов

Моля за сливане на историите на Асен Асенов Хаджиолов (молекулярен биолог) и Асен Хаджиолов (политик) като по-старата е тази, която има политик в заглавието.--Ilikeliljon (беседа) 21:49, 6 август 2021 (UTC)[отговор]

Ok Дори не съм броил колко пъти ми се наложи да сливам едната история с другата заради купищата застъпващи се редакции.
Luch kar, мога да си представя, че не сте наясно как се преместват страници и затова неволно сте сътворили този хаос. Ако действително е така, моля Ви да отделите време да се научите.
По-обезпокоителен за мен може би е фактът, че когато колеги са Ви обърнали внимание, че сте създали нова страница за същия обект и дори редактирате старата и новата страници едновременно, Вие въобще не сте им отговорили. Може ли да Ви помоля да обясните какви са причините да не отговорите, така че да можем да Ви помогнем, ако изпитвате някакви затруднения? Добрата комуникация между редакторите е от ключово значение.
— Luchesar • Б/П 00:15, 7 август 2021 (UTC)[отговор]
Нещо против да изтрием пренасочващите страници и да оставим само пояснителната Асен Хаджиолов? -- Сале (беседа) 13:30, 16 август 2021 (UTC)[отговор]
Ok Имаше едно останало пренасочване към едната пренасочваща; оправих го.
— Luchesar • Б/П 15:54, 16 август 2021 (UTC)[отговор]

Преместване на Меган Съсекска като Меган Маркъл - втори път

Подновявам заявката си, бяха обменени мнения и няма против--Ket (беседа) 09:18, 16 август 2021 (UTC)[отговор]

Ok Още веднъж изказвам благодарност за професионалното и отговорно отношение, особено на двете ви с Алиса, от което, според мен, всички можем и трябва да взимаме пример.
— Luchesar • Б/П 09:33, 16 август 2021 (UTC)[отговор]
Браво Кет! --Rumensz (беседа) 19:29, 16 август 2021 (UTC)[отговор]

Редакторска война

Статиите Аманда Хокинг и Едуард Белами са защитени за две седмици. По стечение на обстоятелствата, едната статия се е случила с неправилната версия на единия редактор, а другата – със също толкова неправилната версия на другия редактор. Решението за защита не означава поддръжка нито на едната, нито на другата версия. Решението за защита означава единствено, че връщането на редакции не е начин да бъдат разрешавани спорове в Уикипедия.

Знам, че всички са изнервени. Аз също съм изнервен. Нека спрем за известно време с тази тема, тъй като в момента сме в задънена улица. Който смята, че умът му е достатъчно трезв да води цивилизована дискусия, нека я води, разбира се. Но моля всички – а молбата ми е уважително предупреждение, както вероятно добре разбирате – спазвайте добрия тон и не коментирайте по никакъв начин личностите на другите редактори.

Това не е bothsidesism, между другото. Не казвам, че всички са еднакво криви. Не са. Но и никой не е абсолютно и единствено прав – сигурен съм, че и сами разбирате това.

Въпросът е, че спорове кой е по-крив и кой по-прав трябва да са последната стъпка, когато всичко останало се провали. Дайте да видим има ли начин да не се провали.
— Luchesar • Б/П 12:40, 18 август 2021 (UTC)[отговор]

Не знам защо пак започваме да си играем на връщания в тази статия. Не ми харесва подобно поведение да се наблюдава безучастно. Недолюбването на даден субект не е мотив за вандализиране. --Rumensz (беседа) 14:41, 19 август 2021 (UTC)[отговор]

  1. Лично аз не виждам вандализъм. Виждам различни гледни точки как трябва да изглежда една енциклопедична статия.
  2. Администраторите не сме арбитри и не можем да съдим дали една или друга гледна точка относно енциклопедичното съдържание е по-правилна™.
  3. У:ППД ни учи, че не трябва да предполагаме злонамереност или въобще „скрити мотиви“, а да се опитаме да намерим рационалното в поведението на останалите редактори.
  4. Хубаво е да избягваме да наричаме действията на други редактори „вандализиране“. Вандализирането е поведение, „което е извършено умишлено с цел влошаване качеството на енциклопедията“. Знам, че често го използваме за определяне на действията на свои колеги, които не съответстват на гледната ни точка. Именно затова използвам случая да го напомня на всички (включително на себе си).
След тези съществени забележки, ето и личното ми мнение на редактор: ще има ли галерия в статията за господин Борисов, няма ли да има – честно казано, не би могло да ми пука по-малко.
Бих казал, че който от двама ви отстъпи пръв по тоя конкретен спор, в моите очи ще се покаже като по-мъдър редактор – но това наистина е само моето лично виждане.
— Luchesar • Б/П 15:33, 19 август 2021 (UTC)[отговор]
Между другото, при такива заявки е хубаво да бъдат пингвани и другите заинтересовани страни: Jingiby
— Luchesar • Б/П 15:37, 19 август 2021 (UTC)[отговор]
Обикновено, често се споменава, че при подобни Триения, би било Добре да има първо Беседа. Ама и преди, и сега Няма. Много държа да бъда Глупака, прост, прост, най-прост, дървен 💎 камък. За интелигентните оставям сайтовете на уважаеми г-н Бакърджиев, май тъй беше. --Rumensz (беседа) 20:01, 19 август 2021 (UTC)[отговор]
Не съм сигурен, че Ви разбирам. Ако за триенията „би било добре да има първо беседа“, то и за добавянията би трябвало да има, нали? Добавянето на потенциално спорна информация е също толкова проблемно, колкото и изтриването.
Също настоятелно Ви моля да спрете да намесвате навсякъде политика. Не знам за останалите колеги, но мен лично ужасно ме уморяват Вашите непрекъснати подмятания за едни или други политически фигури.
— Luchesar • Б/П 11:54, 21 август 2021 (UTC)[отговор]
Този път и аз хич не Ви разбирам. Не се шегувам. Какви добавяния? Всичко си го е имало и нямате основания за претенции към мен. --Rumensz (беседа) 12:59, 21 август 2021 (UTC)[отговор]
Special:Diff/11087876
Иначе аз лично към Вас претенции нямам. Само обяснявам защо е важно да помним, че в един конфликт почти сигурно гледаме на нещата субективно и едностранчиво.
— Luchesar • Б/П 13:27, 21 август 2021 (UTC)[отговор]
Съжалявам, но ако проследите историята на статията ще видите, че един редактор е изтрил това, което съм върнал. Няма политика. --Rumensz (беседа) 13:43, 21 август 2021 (UTC)[отговор]
Именно. Нали това е дефиницията на редакторска война. Един редактор въвежда нещо, а друг редактор, който не е съгласен с въведеното, го изтрива. После първият пак го въвежда, а другият пак го изтрива. И така до безкрай. В края на юни колегата Петър Петров се беше видял принуден да защити статията. Никой от участниците в редакторска война не е априори прав. След като има различни гледни точки, трябва да има диалог.
— Luchesar • Б/П 14:08, 21 август 2021 (UTC)[отговор]
Пак нещо бъркате понеже никога не анализираме случаите. Един редактор бе въвел информация, която аз само оформих. Тя бе без източник. В такива случаи се слага шаблон с искане за източник, който стои определено време (дни), и ако не се добави такъв може да се пристъпи към изтриване. Но, друг редактор, с политически мотиви, незабавно изтрива текста. И не само това, ами продължава с други частни, пак със същите мотиви. Впоследствие се защитиха няколко статии, вкл. и тази.--Rumensz (беседа) 14:39, 21 август 2021 (UTC)[отговор]
 Но, друг редактор, с политически мотиви, незабавно изтрива текста 
Е, добре, по Вашата логика, защо пък Вие да не връщате текста (по-точно е галерия със снимки) по политически причини? Защо другият редактор да го прави по политически причини, а Вие – не?
— Luchesar • Б/П 18:18, 21 август 2021 (UTC)[отговор]

Голи оток

Моля за изтриване на Голи Оток и преместване там на Голи оток. -- Мико (беседа) 07:53, 22 август 2021 (UTC)[отговор]

Ok 5 години търпеливо изчакване за евентуални възражения на беседата е впечатляващо. :-D
— Luchesar • Б/П 14:22, 22 август 2021 (UTC)[отговор]

Здравейте, въпросната статия е създадена от потребител Alek200, който твърди, че е негова. Доколкото знам, в такива случаи страницата се слива с личната потребителска страница, за което ми е молбата. Освен това имам въпрос за страницата на майката на Александър Пейчев – Юлия Маринова. Тя пък е създадена от потребител alexpeychev и имам съмнения доколко е значима личността й и дали заслужава отделна страница. А и доколко е редно син да създава страница за майка си, дори да е известна? — Предният неподписан коментар е направен от Svawt95 (приноси • беседа) 09:52, 22 август 2021 (UTC)[отговор]

Svawt95 Уикипедия не е безплатно уеб пространство за лични страници, така че не смятам за правилно страницата да се прехвърля като лична за потребителя. По-скоро има основания да бъде изтрита като минимум поради липса на източници, които да доказват енциклопедичната значимост на обекта на статията, включително без обсъждане, по т.2 от правилата за бързо изтриване.
Най-добре, все пак, е да я пуснете за евентуално изтриване с обсъждане и гласуване на У:СИ.
По въпроса дали е редно син да създава страница за майка си – не е изрично забранено, но не е и препоръчително, като е задължително конфликтът на интереси да бъде изрично деклариран, а статиите, създадени в конфликт на интереси, трябва абсолютно стриктно да следват всички правила, особено по отношение на благонадеждност на източниците.
— Luchesar • Б/П 14:31, 22 август 2021 (UTC)[отговор]

Благодаря, аз бях поставил шаблон изтриване, но днес го промених. Ще я пусна за обсъждане и гласуване. Svawt95 (беседа) 14:57, 22 август 2021 (UTC)[отговор]

Не знам обаче дали се получи. Уж спазвах указанията, а взех та създадох някаква нова страница. Опресних страницата, но продължавам да виждам само един раздел за гласуване.Svawt95 (беседа) 15:18, 22 август 2021 (UTC)[отговор]

Ok Оправено. — Luchesar • Б/П 19:50, 22 август 2021 (UTC)[отговор]

Руми Райк

Моля, за преместване на Румяна Райкова като Руми Райк. Благодаря.--Rebelheartous (беседа) 14:31, 23 август 2021 (UTC)[отговор]

Rumensz, евентуални възражения?
— Luchesar • Б/П 15:27, 23 август 2021 (UTC)[отговор]
Аз нямам. Статиите за писателите често са под псевдонимите им. Въпрос на преценка. --Rumensz (беседа) 15:52, 23 август 2021 (UTC)[отговор]
✔Готово Готово --Спас Колев (беседа) 16:39, 23 август 2021 (UTC)[отговор]
Супер, мерси, че така бях потънал...
— Luchesar • Б/П 18:16, 23 август 2021 (UTC)[отговор]

въпроси, свързани със страница в Уикипедия

Здравейте, администратори на Уикипедия, Бихме желали да запитаме защо статията е в инкубатора, и ако имате някакви насоки към нас, насочвайки ни в правилната посока, за да нанесем промени. Поздрави!