Разлика между версии на „Екатерина I“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
== Семеен живот ==
 
[[Екатерина]] и [[Петър I]] сключват таен брак през [[1707]]г. Имат девет деца, само две ,от които доживяват до зряла възраст, [[Елизавета]] (родена 1709) и [[Анна]] (родена 1708).През [[1703]]г Петър премества столицата в [[Санкт Петербург]]. Докато градът бил построен той живеел в дървена къща с Екатерина, където задълженията им били разделени поравно,по всичко това лиалоличало,че те живеели като една обиковена двойка.В живота на Петър връзката му с Екатерина била едно от най-значимите неща и не малък брой писма демонстрират силната привързаност помежду им. Като човек тя е била доста енергична, състрадателна, чаровна и винаги весела,притежавала харизмата да успява да успокоиуспокоява Петър в честите му избухвания.
 
[[Екатерина]] съпътства [[Петър I]] по време на [[Прутска война]] през [[1711]]г. Там Екатерина "спасява" Петър и империя му, както казва [[Волтер]] в книгата си "[[Петър Велики]]". Заобиколена от множество турски войски,тя предлага преди да се предадътпредадат всички нейни украшения и тези на другите жени,като опит чрез тях да бъде подкупен великия везир [[Балтажи]] в замяна да получат право на отстъпление. [[Балтажи]] позволил отстъплението, дали мотивиран от подкупа или от съображения, свързани с бъдеща търговията и дипломацията,не става ясно. Петър се жени за Екатерина за втори път (този път официално) в катедралата "[[Свети Исаак]]" в Св.[[Санкт Петербург]] на 9-ти февруари [[1712]] г. [[Екатерина]] е втората съпруга на Петър, тъй като преди това той е бил женен и за [[Евдокия Лопухина]] , която му ражда [[царевич Алексей Петрович]] . След сватбата им, Екатерина наследява титлата царица.Когато Петър превръща [[Руското царство]] в Империя, [[Екатерина]] става императрица.Орденът "[[Света Екатерина]]" е създаден от Петър по случай тяхната сватба.
След смъртта на Петър, Екатерина открива четирите си братя и сестри, Кристин, Анна, Карл и Фридрих / Теодор,като ги провъзгласява с новите титли:[[граф]] и [[графиня]], и ги настанява в [[Русия]]. [[Кристин Сковронска]], е преименувана на [[Кристина Самуиловна Сковронска]] ([[1687]] - [[14-ти Април]] [[1729]] година), и се е омъжва за [[Симон-Хайнрих]] N (1672-1728) като техните потомци са Гюендриков . [[Анна Сковронска]], е преименувана на Анна Самуиловна Сковронска, тя се омъжва за Михаил-Joachim N нейн наследник става Ефимовски. Карл Сковронски, се преименува на Карел Самуилович Скавронски, той създава Изчисляването на Руската империя на 5-ти Януари [[1727]]; той се жени за Мария Ивановна. Фридрих / Теодор Сковронски, е преименуван на Фьодор Самуилович Скавронски, като създава [[|Изчисляване на [[Руската империя]]]] на 5-ти януари, [[1727]] г и е бил женен два пъти.
 
 
23

редакции

Навигация