Иван V

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван V
цар на Русия
Иван V 
Роден: 27 август 1666 г. (стар стил)
Починал: 29 януари 1696 г. (стар стил) (29 г.)

Иван V Алексеевич (на руски: Иван V Алексеевич) е цар на Русия (16821696) едновременно с по-малкия си брат Петър I. Той не взема реално участие в управлението, което се осъществява първоначално от сестра му София Алексеевна, а след това от Петър I.

Иван Алексеевич е единадесетото дете на цар Алексей Романов от първата му съпруга Мария Милославская. След смъртта на по-големия му брат, цар Фьодор III, роднините на втората съпруга на баща му Наталия Наришкина обявяват, че Иван е неспособен да управлява, поради своите физически и умствени недъзи. Те се опитват да поставят на трона по-малкия му брат и син на Наришкина Петър Алексеевич. На това се противопоставя фамилията Милославски, като споровете предизвикват безредици в Москва.

В резултат на компромис между двете страни, Иван и Петър са коронясани едновременно за царе (двоецарственники). Това е единствен случай в историята на Русия, като за целта е изготвен специален двоен трон. Тъй като Иван действително има здравословни проблеми, а Петър е малолетен, техен регент става по-голямата им сестра София Алексеевна. През 1689 тя прави опит да организира нови бунтове и да отстрани Петър, но Иван застава на негова страна и София е отстранена от властта.

През 1684 Иван Алексеевич се жени за Прасковя Салтикова и двамата имат 5 дъщери. От тях две достигат зряла възраст – Анна, императрица на Русия, и Екатерина Ивановна, която се жени за херцога на Мекленбург-Шверин Карл Леополд и става баба на бъдещия император Иван VI.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ivan V of Russia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Фьодор III Романов цар на Русия (заедно с Петър I) (1682 – 1696) Петър I Велики