Фьодор III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фьодор III Романов
Фёдор III Алексеевич
цар на Русия

Роден
Починал
Москва, Руско царство
Погребан Москва, Русия

Религия Православна църква
Семейство
Род Романови
Баща Алексей
Майка Мария Милославская
Братя/сестри Петър I
София Алексеевна
Иван V
Фьодор III Романов в Общомедия

Фьодор III Алексеевич (на руски: Фёдор III Алексеевич) е цар на Русия (1676-1682) от династията Романови. Слаб физически, той получава добро образование и подкрепя започналото при баща му цар Алексей разпространение на полската култура в руския двор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фьодор е роден на 9 юни (30 май стар стил) 1661 г. в Москва. Той е най-възрастният син на Алексей и Мария Милославская, който надживява родителите си. През 1676, на петнадесетгодишна възраст, наследява баща си като руски цар. Фьодор получава отлично образование от Симеон Полоцки, известен теолог, като освен руски и църковнославянски научава полски и латински. Още от дете Фьодор е частично парализиран от неизвестна болест, според някои изследователи – скорбут.

В самото начало на управлението на цар Фьодор III голямо влияние има вуйчо му Иван Милославски. Втората съпруга на баща му Наталия Наришкина и нейният син Петър Алексеевич са отстранени от Москва. Същото става и с дотогавашния пръв министър Артамон Матвеев. Фьодор скоро се откъсва от влиянието на Милославски и мястото му е заето от младите дворяни Язиков и Лихачов.

На 28 юли 1680 г. Фьодор III се жени за украинската благородничка Агата Грушевска. Тя умира при раждане година по-късно, след което царят се жени за Марта Апраксина, но няма деца от нея. По това време най-влиятелна фигура в двора става княз Василий Голицин, любовник на по-голямата сестра на царя София Алексеевна. Голицин извършва най-важната реформа при управлението на Фьодор III, като премахва местничеството, система, при която постовете в армията и администрацията се раздават според ранга на благородниците.

Фьодор III умира на 7 май (27 април стар стил) 1682 г., след което споровете за наследството между фамилиите на двете съпруги на баща му, Милославски и Наришкини, силно се изострят.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Feodor III of Russia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Алексей Романов цар на Русия (1676 – 1682) Иван V
Петър I Велики