Иван II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван II
Иван II Иванович Красный
Велик княз на Москва и Владимир
Роден
Починал
13 ноември 1359 г. (33 г.)
ПогребанТверски район, Русия

РелигияПравославна църква
Управление
Период1353 – 1359
ПредшественикСимеон Горди
НаследникДмитрий Донски
Други титлиКняз на Новгород (1355 – 1359)
Семейство
РодРюриковичи
БащаИван I
Братя/сестриСимеон
ДецаДмитрий Донски
Иван Иванович
Анна
Иван II в Общомедия

Иван II Иванович Красиви (на руски: Иван II Иванович Красный) е княз на Московското княжество и велик княз на Владимирско-Суздалското княжество от 1353 до 1359.

Произход и управление[редактиране | редактиране на кода]

Иван Иванович е втори син на великия княз Иван Калита и наследява по-големия си брат Симеон Горди. Преди това управлява градовете Руза и Звенигород. Той запазва близките отношения на Московското княжество със Златната орда.

Иван II обикновено е описван като тих и миролюбив владетел. Веднага след идването му на власт Московското княжество е нападнато и подложено на опустошение от Олег, княз на Рязан. Иван Иванович го отблъсква едва след смъртта на основния си съперник, суздалския княз Константин, през 1355. Въпреки това съпротивата срещу властта на Москва продължава в Новгород, Твер, Муром. Великият княз не оказва съпротива, дори когато Алгирдас, великият княз на Литва, превзема столицата на тъста му Брянск.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

От втората си съпруга Александра Ивановна Веляминова, дъщеря на кмета на Москва, Иван Иванович има няколко деца, сред които и неговия наследник в Москва Дмитрий Донски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ivan II of Russia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Симеон Горди княз на Московското княжество (1353 – 1359) Дмитрий Донски
Симеон Горди велик княз на Владимирско-Суздалското княжество (1353 – 1359) Дмитрий III Суздалски