Разлика между версии на „Екатерина I“

Направо към навигацията Направо към търсенето
220 байта изтрити ,  преди 10 години
редакция без резюме
[[Екатерина]] съпътства [[Петър I]] по време на [[Прутска война]] през [[1711]]г. Там Екатерина "спасява" Петър и империя му, както казва [[Волтер]] в книгата си "[[Петър Велики]]". Заобиколена от множество турски войски,тя предлага преди да се предадат всички нейни украшения и тези на другите жени,като опит чрез тях да бъде подкупен великия везир [[Балтажи]] в замяна да получат право на отстъпление. [[Балтажи]] позволил отстъплението, дали мотивиран от подкупа или от съображения, свързани с бъдеща търговията и дипломацията,не става ясно. Петър се жени за Екатерина за втори път (този път официално) в катедралата "[[Свети Исаак]]" в [[Санкт Петербург]] на 9-ти февруари [[1712]] г. [[Екатерина]] е втората съпруга на Петър, тъй като преди това той е бил женен и за [[Евдокия Лопухина]] , която му ражда [[Алексей Петрович]] . След сватбата им, Екатерина наследява титлата царица.Когато Петър превръща [[Руското царство]] в Империя, [[Екатерина]] става императрица.Орденът "[[Света Екатерина]]" е създаден от Петър по случай тяхната сватба.
След смъртта на Петър, Екатерина открива четирите си братя и сестри, Кристин, Анна, Карл и Фридрих / Теодор,като ги провъзгласява с новите титли:[[граф]] и [[графиня]], и ги настанява в [[Русия]]. [[Кристин Сковронска]], е преименувана на [[Кристина Самуиловна Сковронска]] ([[1687]] - [[14-ти Април]] [[1729]] година), и се е омъжва за [[Симон-Хайнрих]] N (1672-1728) като техните потомци са Гюендриков . [[Анна Сковронска]], е преименувана на Анна Самуиловна Сковронска, тя се омъжва за Михаил-Joachim N нейн наследник става Ефимовски. Карл Сковронски, се преименува на Карел Самуилович Скавронски, той създава Изчисляването на Руската империя на 5-ти Януари [[1727]]; тойи се жени за [[Мария Ивановна]]. Фридрих / [[Теодор Сковронски]], е преименуван на [[Фьодор Самуилович Скавронски, като създава [[|Изчисляване на [[Руската империя]]]] на 5-ти януари, [[1727]] г и е бил женен два пъти.
 
 
 
[[Екатерина I]] от [[Русия]]
През [[1724]]г Екатерина е официално наречена съуправител.
Годината преди смъртта си, Петър и Екатерина са ималибили отчуждениеотчуждени поради подкрепата й към [[Уилям Монс]], брат на бившата любовницата на [[Петър I]]-[[Анна]]. Бил е секретар на [[Екатерина I]]. [[Петър I]] се е борил през целия си живот в безнадеждната битка, за дапремахване се премахнена корупцията в [[Русия]]. [[Екатерина I]] е имала голямо влияние върху мъжа синего,чрез което е могла са спечели много. [[Уилям Монс]] и сестра му Матрена са започнали да предават доверието,което получавали,на тези които искали достъп до Екатерина и чрез нея, към Петър. Очевидно товаЕкатерина I е билопренебрегвала пренебрегванотози от Екатеринадетайл,понеже коятодоверието безрезервной гикъм етях обичала.било безрезервно.Петър I успява да ги разобличаваразобличи, като Монс е бил екзекутиран,а сестра му Матрена пратена в изгнание. Той и Екатерина не си говорили в продължение на няколко месецамесеци. Според слухове , тя и Монс са имали любовна връзка, но няма доказателства за това.
[[Петър I]] е починал на ([[28-ми януари 1725]]г. стар стил ) без да се назове нито един наследник. [[Екатерина I]] започва да представлява интересите на "нови хора", обикновените хора, които са били доведени до позиции с голяма власт от [[Петър. А смянатаI]].Смяната на правителството вероятно е услуга в полза на утвърдени аристократи. Поради тази причина по време на срещата на Съвета,който трябва да вземе решение относно бъдещето, е бил организиран преврат от Меншиков и други.
 
 
== Оценка ==
 
Екатерина е първата жена,която управлява [[Руската Империя]],поставяйки началото на един век почти изцяло доминиран от жени, включително и дъщеря си Елизабет и [[Екатерина Велика]] , всяка от които продължава Великите политики на [[Петър I]] в модернизирането на [[Русия]]. Малко след смъртта на Петър,към руската армия, съставена от 130 000 мъже се добавят още 100000 казаци, което я прави най-голямата в Европа. Въпреки това, военните се оказват пагубенипагубни за руската икономика, като отнемат около 65% от годишните приходи на правителството. Тъй като по онова време старната е била в мир,Екатерина се заема с намаляването на разходите за армията.През повечето време от нейното управление тя е била контролирана от нейните съветници.Тази политика,която тя нагала спрямо армията,води до освобождаване от данъци на обикновеното население,като това я превръща в справедлив и честен управляващ.
 
[[Върховния Таен съвет]] концентрира цялата властта в ръцете на една партия,нещо съвсем ново за онова време. Във външните работи, Русия се присъединява към Австро-испанската лига,за да защитава интересите на [[Холщайн]] , срещу [[Англия]].
[[Екатерина]] дава името си на [[Catherinehof]] близо до [[Санкт Петербург]] и построява първия мост в новата столица. Тя е и първият кралски собственик на [[Tsarskoye]] , където Катрин Палас все още носи нейното име.
Като цяло, политика на [[Екатерина I]] е била умерена и предпазлива.
 
 
== Смърт ==
Тя е починала само две години след Петър, на 43 години, в [[Санкт Петербург]] ,погребана е в крепостта "[[Св. Петър и Св. Павел крепост ]]". Не е известно какво е причинило ранната й смърт.
 
 
23

редакции

Навигация