Разлика между версии на „Христо Смирненски“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 78.83.44.111 (б.), към версия на MICHELANGELO
Етикети: Визуален редактор Премахнати източници/бележки
м (Премахнати редакции на 78.83.44.111 (б.), към версия на MICHELANGELO)
Периодът на [[1919]] и [[1920]] година е бурен в живота на София, време на социални сблъсъци. През ноември 1919 г. по решение на Комунистическата партия започва да излиза седмичното хумористично художествено-литературно списание „[[Червен смях]]“. Участието на Смирненски в списването му има решаващо значение за него — хуморът му става все по-социално насочен. Той участва в демонстрации и митинги, на които се поставят искания за амнистия на осъдените войници, подобряване материалното положение на трудещите се и др. Постепенно социалната принадлежност на Смирненски става решаващ фактор в идеологическите му възгледи и той се пропива със съзнанието, че е боец на [[пролетариат]]а. През пролетта на 1920 г. става член на Комунистическия младежки съюз, а през [[1921]] г. — на Комунистическата партия.
 
1920 г. е преломна в творческия път на Смирненски. Лявата критика оценява естетическите му търсения и творби създадени до този момент като прояви на „декадентския“ символизъм, като поетически посепостижения, които не дават никакви основания „да се предположи за яркия му поетически талант“. Първото си истинско стихотворение, както твърди тази социалистическа литературна критика, Смирненски пише за първомайския брой на „Червен смях“. Стихотворението се казва „Първи май“:
<poem>
Да спрат фабричните комини
 
== Други ==
Името на Христо Смирненски носи морският нос „[[Смирненски (нос)|Смирненски]]“ на Остров Робърт, Южни Шетлъндски острови, [[Антарктика]].<ref>[http://www.id-team.org/apc/Apcbg-Web-New_files/gazet-bg.doc Справочник на българските географски имена в Антарктика (Bulgarian Antarctic Gazetteer)]</ref>
Къщата на Смирненски в София е била превърната в музей през 1959г., но е затворена през 2004г., защото от много години не и е правен ремонт и е опасна за посещения. Всички артефакти от музея са преместени и се съхраняват във фондовете на Националния литературен музей, а общината и министерството на културата и до днес спорят чия собственост трябва да е къщата.
През юни 2013г. по повод 90 години от смъртта на великия поет беше възстановен неговия гроб, по инициатива на гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" с любезното съдействие на столичната община.
 
== Външни препратки ==

Навигация