Т-95

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Т-95

Т-95 е най-вероятното название на прототип за основен боен танк на Руската федерация, наследник на Т-90. По последна информация, проектът е прекратен през 2010 г. [1] Разработването на бойната машина е извършвано в Уралвагонзавод.[2] Обозначението Т-95 не е официално, защото в исторически план руските танкове се обозначават след стартиране на производството.

Това което се знае за този прототип е, че той щял да има напълно ново въоръжение, ходова част, система за управление на огъня, система за разпознаване на целта.

Бронята на танка е изцяло композитна (въглеродни нишки и керамичен слой), без стоманени компоненти, допълнително с електронно-реактивна броня. По неофициална информация, двигателят е дизелов, Х-образен с мощност от 1 500 к.с. Теглото на Т-95 вероятно е около 55 тона. Оръдието е 135 или 152 мм, с автоматично зареждане и три вида снаряди. Екипажът ще се състои от трима души, които имат пълна 360° видимост и компютър за пресъздаване на околната среда. Върху купола има монтирани електронни противомерки, които могат да отклоняват вражески противотанкови ракети.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Армию России усилит принципиально новый танк
  2. Русия разработва нов ОБТ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]