Фердинанд Врангел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фердинанд Врангел
Фёдор Петрович Врангель
руски мореплавател и изследовател
Роден
Починал
Дерпт (днес Тарту), Естония
ПогребанЕстония

Националност Русия
Учил вМорски кадетски корпус
Санкт-Петербургски военно-морски институт
Научна дейност
Работил вРуска академия на науките
Фердинанд Врангел в Общомедия

Фердинанд Петрович Врангел (на руски: барон Фердинанд (Фёдор) Петрович Врангель) е руски мореплавател и полярен изследовател, адмирал, учен, министър.

Ранни години (1796 – 1816)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 декември 1796 година в Псков, Русия. Произхожда от древен немски балтийски род. На 10-годишна възраст остава пълен сирак и е отгледан от чичо си. През 1807 е приет в Морския кадетски корпус, който завършва през 1815. Служи в Балтийския флот.

Изследователска дейност (1817 – 1827)[редактиране | редактиране на кода]

През 1817 – 1819 като мичман участва в околосветската експедиция на Василий Михайлович Головнин на кораба „Камчатка“.

От 1820 до 1824, вече като лейтенант, заедно с Фьодор Матюшкин и щурманът Прокопий Козмин, извършва поход от Петербург през Москва и Иркутск до Нижнеколимск, който става база на експедицията. Изследва крайбрежието на Североизточен Сибир от устието на Индигирка на запад до Колючинския залив на изток и картира Мечите о-ви. В търсене на нови земи на север предприема поход по замръзналия океан, но успява да достигне едва до 70°51′ с. ш. 175°27′ и. д. / 70.85° с. ш. 175.45° и. д.. Събира ценни сведения за природата, климата и населението на този суров край. На базата на свои наблюдения, изследвания и разговори с местното население Врангел стига до извода, че северно от Чукотка би трябвало да има земя. Тази земя е открита през 1867 от американската експедиция на Томас Лонг и е наречена на негово име – остров Врангел.

През 1825 – 1827, вече като капитан-лейтенант извършва ново околосветско плаване на кораба „Кроткий“, като заедно с него на кораба плават и двамата му другари от експедицията в Сибир – Матюшкин и Козмин.

Следващи години (1828 – 1870)[редактиране | редактиране на кода]

През 1828 постъпва на работа в Руско-американската компания и през Сибир се добира до Охотск, а след това и до Аляска. През 1829, вече като капитан 1-ви ранг е назначен за управител на Руска Америка и остава на този пост до 1835. По време на пребиваването си в Аляска изследва западното крайбрежие на Северна Америка от п-ов Калифорния до Беринговия проток, събира богат географски и етнографски материал и създава магнитно-метеорологична обсерватория в Ситка.

През 1836 през Мексико, където изпълнява поръчения на Руско-Американската компания, се завръща в Русия, като по този начин извършва трето околосветско пътуване. През същата година му е присъдено звание контраадмирал.

От 1840 до 1847 е директор на Руско-американската компания със седалище в Санкт Петербург, а от 1847 е директор на Департамента по корабен дървен материал към Морското министерство. През 1849 подава оставка, получава чин вицеадмирал и се преселва в личното си имение в днешна Естония, но скоро отново е призован в Морското министерство. Последователно става директор на хидрографския департамент, председател на комисията по преглеждането на морското углавно право, а от 1855 до 1857 е морски министър.

През 1855 е избран за почетен член на Петербургската академия на науките, а през 1856 става адмирал. Врангел допринася изключително много за организирането на множество морски експедиции и е един от учредителите на Руското географско дружество.

През 1864 излиза в оставка, заселва се окончателно в личното си имение, където умира от сърдечен удар на 25 май 1870 година на 73-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Историческое обозрение путешествий по Ледовитому океану. (1836)
  • Путешествие по северным берегам Сибири и по Ледовитому океану, совершенные в 1802, 21, 22, 23 и 24 годах» (ч. 1 – 2, 1841, 2 изд. 1948)

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Врангель, Фердинанд Петрович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​