Земя на Франц Йосиф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Франц-Йосифова земя)
Направо към: навигация, търсене
Европа – Земя на Франц Йосиф
Морски бряг на острова Нортбрук

Земя на Франц Йосиф е архипелаг в Северния Ледовит океан, на север от Европа. Част от полярните владения на Русия, влиза в състава на Приморския район на Архангелска област. Състои се от 191 острова, обща площ 16 134 км2.

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Земя на Франц Йосиф

Съществуването на тези острови на изток от Шпицберген е предсказвал още Михаил Ломоносов, по-късно Шилинг и Кропоткин. Последният даже е представил в Руското Географско общество през 1871 година свой проект на експедиция за тяхното изследване, но правителството отказва средства за това.

Открит е случайно: австрийско-унгарска експедиция, под ръководството на Карл Вайпрехт и Юлиус Пайер, на борда на платноходна-парната шхуна „Адмирал Тегетхоф“ (нем. Admiral Tegetthoff), се отправя през 1872 г. на път за откриване на Североизточния проход, но е спряна от ледовете на северозапад от Нова Земя. На 30 август 1873 г. експедицията е отнесена към брега на неизвестна земя, която още тогава изследват. Пайер дори достига 82°5' с.ш. (през април 1874 г.) и съставя карта на обширния архипелаг. Австрийците назовават новооткритата земя на името на австро-унгарския император Франц-Йосиф I.

География[редактиране | редактиране на кода]

Нос Тегетхоф на остров Галя.

Земя на Франц Йосиф е една от най-северните територии на Русия и света. Състои се от 191 острова с обща площ 16 134 км2. Координати 80°40′ с. ш. 54°50′ и. д. / 80.666667° с. ш. 54.833333° и. д.. Дели се на 3 части: източна, отделена от другите с Австрийският пролив, с големите острови Земля Вильчека (2 000 км2), Грейъм-Белл (1 700 км2); централна – между проливите Австрийски и Британски канал, където е разположна най-значителната по численост група острови, и западна – на запад от Британският канал, включващ най-големият остров на целия архипелаг – Земля Георга (2 900 км2).

Много от езерата на архипелага и до ден-днешен нямат имена, на някои от тях имената просто са си дошли от само себе си: Космическо, Ледено, Малко, Северно, Патешко.

На територията на остров Хейс работи най-северната в света пощенска служба „Архангелск 163100“.[1]

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на архипелага е типично арктически. Средната годишна температура е −12 °C (остров Рудолф); средните температури през юли са от −1,2 °C в залива Тихой (остров Гукера) до +1,6 °C на остров Хейс (където е разположена най-северната метеорологична станция); средната температура на януари е около −24 °C (минимални температури до −52 °C), вятърът достига 40 м/сек. Валежи от 200 – 300 мм до 500 – 550 мм на година.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

В растителния свят господстват мъховете и лишеите. От бозайниците се срещат бялата мечка и по-рядко песец. Във водите около островите се въдят нерпа, морски заек, гренландски тюлен, морж, нарвал и белуга. Най-многочислени (26 вида) са птиците, образуващи през лятото така наречения птичи пазар.

Топографски карти[редактиране | редактиране на кода]

  • Лист от карта U-37,38,39,40 Земля Франца-Иосифа. Мащаб: 1 : 1 000 000. Състояние на местността към 1957 год.
  • Лист от карта U-41,42,43,44 Земля Франца-Иосифа (восточные о-ва). Мащаб: 1 : 1 000 000. Състояние на местността към 1957 год.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Земля Франца-Иосифа“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.