1975 Голяма награда на Великобритания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
 Гран При на Великобритания
Карта на пистата
Силвърстоун
Дължина писта4.719 km
Обиколки56
Състезание264.264 km
Дата19 юли 1975
ВремеСлънчево
Победител
Пилот
– време
Емерсон Фитипалди
1:22:05.0
Полпозишън
Пилот
– време
Том Прайс
1:19.36
Най-бърза обиколка
Пилот
– време
Клей Регацони
1:20.9 (16)
1975 Голяма награда на Великобритания в Общомедия

1975 Голяма награда на Великобритания е 26-о за Голямата награда на Великобритания и десети кръг от сезон 1975 във Формула 1, провежда се на 19 юли 1975 година на пистата Силвърстоун близо до град Силвърстоун, Великобритания.

Репортаж[редактиране | редактиране на кода]

ГП на Великобритания отново се завърна на трасето в Силвърстоун за сезон 1975, но с една голяма промяна – шикан е инсталиран на завоя Уъдкъд, за да предотврати инцидент като този на Джоди Шектър отпреди две години. След слаб сезон, Джаки Икс и Лотус решиха да се разделят и на мястото на белгиеца е повикан 29-годишния британец от Формула Три, Брайън Хентън. Отборът от Хетхел също така назначиха като трети пилот Джим Крауфорд, в защита на спонсора Джон Плеър Спешиълс. Марч също увеличиха местата на три, като отново назначиха Ханс-Йоахим Щук редом до Виторио Брамбила и Лела Ломбарди. Четвърти Марч 751 е пуснат в употреба за отбора на Пенске за Марк Донъхю, докато тима не реши проблемите с PC1.

Съртис за първи път участват с двама пилоти, усещайки че са близо до тяхната база. Резервният болид е даден на Дейв Морган, опитен състезател от Формула 2 и Формула Атлантик. Проблеми с бюджета причини Франк Уилямс да участва само с Жак Лафит, така зачерквайки мястото на Жан-Пиер Жабуй, който остана зрител за целия уикенд. В Инсайн, Роелоф Вундеринк се завърна замествайки Гейс ван Ленеп, докато Хироши Фушида и Маки също се завръщат в колоната, както и Линкар-а на Джон Никълсън. Голямото име обаче отсъствайки от домашното състезание е БРМ, които останаха недоволни с мощността на V12 двигателя.

Квалификация[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки променливото британско време, Том Прайс изненада всички като записа първата си пол-позиция в шампионатно състезание. Карлос Паче се класира втори, измествайки Ферари-тата на Ники Лауда и Клей Регацони на втора редица, като и тримата са на около две десети от Шадоу-а. Брамбила, Джоди Шектър, Емерсон Фитипалди, Карлос Ройтеман, Джеймс Хънт и Йохен Мас запълниха топ 10. Със само 28 участника двама от тях не успяха да се класират. Това са Вундеринк и Фушида, които останаха на две секунди дори от Линкар-а на Никълсън.

Състезание[редактиране | редактиране на кода]

Времето в неделя остана мрачно но сухо, а феновете по трибуните останаха доволни, след като Греъм Хил направи парадна обиколка без каската си в един от собствените му болиди. Двукратният световен шампион обяви официално своето пенсиониране от състезателна дейност след направени 176 старта, което е рекорд. Стартът е необичаен, като пилотите трябваха да направят загрявъчна обиколка без да се изпреварват един с друг.

Дори колоната да стигне до завоя Аби, Паче изпревари Прайс на старта с Регацони на трета позиция пред Лауда, Шектър, Хънт и Фитипалди. Водещата група поддържа силно темпо, преди Регацони да изпревари и Прайс за втора позиция, преди да вдигне публиката на крака в края на 13-а обиколка, след като швейцареца изпревари и Паче за лидерството. През това време състезанието записа и първите отпаднали, Ройтеман, Лафит и Петерсон, докато Ломбарди спря в бокса на два пъти преди да отпадне окончателно в 18-а обиколка с проблем в двигателя. Междувременно Тони Брайз изпревари Марио Андрети и се опита да хване водещата група, преди една от задните гуми да причини проблем и англичанина влезе в бокса.

От лидерите Фитипалди изпревари Хънт за пета позиция, докато Регацони започна да се откъсва от групата. След това лек дъжд се образува на завоите Стоу и Клъб, което изненада Ферари-то на Клей и той е пратен право в огражденията. Швейцарецът влезе в бокса за оглед по болида, докато Прайс отново пое лидерството, след като изпревари Паче. Лидерството на уелсеца е само за две обиколки, преди Шадоу-а да бъде хванат от капана на мокрото трасе и се заби на завоя Бекетс. Шектър пое лидерството, след като изпревари Лауда който също е хванат от дъжда, като вече е обхванало цялото трасе. Южно-африканецът остана на това място само за обиколка, преди да спре в бокса за смяна с мокри гуми, следван скоро от Лауда и Патрик Депайе. Необичайно бавния стоп на механиците, и загубата на гума от болида на Ники преди те да фиксират гумата пратиха австриеца на обиколка от вече водещия в състезанието Паче.

Бразилецът поведе пред Фитипалди, Хънт и Мас, въпреки че и четиримата са с гуми за сух асфалт. Шектър се намира пети с гуми за мокър асфалт, намалявайки разликата между себе си и тези които са пред него, докато небето започна да се поясни. Южно-африканецът излезе начело в 27-ата обиколка, като също така използва мокрите части на трасето, за да не прегреят гумите му, а Жан-Пиер Жарие мина на второ място. И на двамата обаче е ясно че трябва да спрат в бокса за смяна на гуми и те решиха да натискат докато на трасето има още мокри участъци в опит да увеличат преднината срещу Емерсон и останалите.

В 32-рата обиколка гумите на Шектър прегряха и той спря за смяна със сухи, оставяйки Жарие на първа позиция. Хънт вече се намира на втора позиция, изпреварвайки Паче и Фитипалди, докато Мас е принуден да спре в бокса, след като носа на неговия Макларън започна да се разхлабва. Шектър продължи на пета позиция, след което стана четвърта с влизането на Жарие в бокса в 35-а обиколка. Това за кратко прати Хънт на първа позиция, но след това ауспуха му се разкъса и Фитипалди и Паче го изпревариха. Междувременно Жарие намери болида, труден за управление от което Виторио Брамбила и Донъхю се възползваха, а Мас се намира на седма позиция с останалите на обиколка изоставане, докато Щук и Крауфорд катастрофираха.

Тогава в 48-ата обиколка със състезанието видимо в спокойната фаза, силен дъжд обхвана Силвърстоун като отново местата Стоу и Клъб бяха засегнати, след което и цялото трасе. В 54-та обиколка Жарие е хванат от дъжда и се катастрофира тежко на завоя Уъдкът, контузвайки главата си и един от феновете от публиката след като удари огражденията. Хънт се завъртя от четвърта позиция, но продължи докато отборите се готвят да посрещнат пилотите си с гуми за мокър асфалт. Брамбила е първия от пилотите, който спря в бокса, но останалите започнаха да изпитват проблеми. Паче оцеля завъртане на завоя Бекетс, но е изпреварен от Шектър, докато Мас, Донъхю и Джон Уотсън се удариха на завоя Стоу, последвани след това от Хънт, Брайз, Шектър, Паче, Морган, Хентън, Уилсън Фитипалди и Никълсън на завоя Клъб, без Депайе който се удари на друго място.

Емерсон най-после реши да спре в бокса в 56-а обиколка, докато Регацони натискаше, а единствените които все още се движат са Лауда, Брамбила, Алън Джоунс и Андрети. На завоя Клъб, гледката е като на гробище за автомобили, докато Брайз и един от маршалите са пострадали леко. Главният маршал контролиращ за завоя информира рейс-контрола, че Клъб е наводнен и е пълно с болиди, и че е опасно да се състезава при такива условия. Това е достатъчно за да бъде показван червения флаг тъкмо когато Фитипалди пресече старт-финалната права за 57-и път, като бразилеца спря болида си на края на правата, следван от Джоунс, Андрети и Брамбила докато Ферари-тата бяха в бокса.

Поради объркването, организаторите решиха резултатите да се вземат след края на 55-а обиколка, което прати Емерсон Фитипалди като победител пред Паче, Шектър, Хънт, Донъхю, Брамбила, Мас, Лауда, Депайе, Джоунс, Уотсън, Андрети, Регацони, Жарие, Брайз, Хентън, Никълсън, Морган и Уилсън Фитипалди. Веднага след това Макс Моузли протестира решението, смятайки че резултатите трябва да се вземат в 57-ата обиколка, с неговия пилот Брамбила втори зад Фитипалди и пред Лауда, Джоунс, Андрети и Регацони, обосновавайки се на факта че и шестимата оцелели се състезаваха и че тяхната предпазливост и умения трябва да бъдат възнаградени. От RAC обаче отхвърлиха протеста, заявявайки че червения флаг е показан в 57-ата обиколка вместо карирания флаг и че резултатите са по тяхна преценка, както и че състезанието надхвърли повече от 75% от пълната си дистанция. Така за второ поредно състезание на Силвърстоун, ГП-то се прекратява този път в буквален и метафоричен смисъл

Класиране[редактиране | редактиране на кода]

Поз No Пилот Конструктор Обиколки Време/Отпадане Място Точки
1 1 Емерсон Фитипалди Макларън-Форд 56 1:22:05.0 7 9
2 8 Карлос Паче Брабам-Форд 55 Инцидент 2 6
3 3 Република Южна Африка Джоди Шектър Тирел-Форд 55 Инцидент 6 4
4 24 Джеймс Хънт Хескет-Форд 55 Инцидент 9 3
5 28 Марк Донъхю Марч-Форд 55 Инцидент 15 2
6 9 Виторио Брамбила Марч-Форд 55 + 1 Об. 5 1
7 2 Йохен Мас Макларън-Форд 55 Инцидент 10
8 12 Ники Лауда Ферари 54 + 2 Об. 3
9 4 Патрик Депайе Тирел-Форд 54 Инцидент 17
10 22 Алън Джоунс Хил-Форд 54 + 2 Об. 28
11 18 Джон Уотсън Съртис-Форд 54 Инцидент 18
12 27 Марио Андрети Парнели-Форд 54 + 2 Об. 12
13 11 Клей Регацони Ферари 54 + 2 Об. 4
14 17 Жан-Пиер Жарие Шедоу-Форд 53 Инцидент 11
15 23 Тони Брайз Хил-Форд 53 Инцидент 13
16 15 Брайън Хентън Лотус-Форд 53 Инцидент 21
17 32 Джон Никълсън Линкар-Форд 51 Инцидент 26
18 19 Дейв Морган Съртис-Форд 50 Инцидент 23
19 30 Уилсън Фитипалди Фитипалди-Форд 50 Инцидент 24
Отп 10 Ханс-Йоахим Щук Марч-Форд 45 Инцидент 14
Отп 6 Джим Крауфорд Лотус-Форд 28 Инцидент 25
Отп 16 Том Прайс Шедоу-Форд 20 Инцидент 1
Отп 29 Лела Ломбарди Марч-Форд 18 Двигател 22
Отп 5 Рони Петерсон Лотус-Форд 7 Двигател 16
Отп 21 Жак Лафит Уилямс-Форд 5 Ск.кутия 19
Отп 7 Карлос Ройтеман Брабам-Форд 4 Двигател 8
НКв 31 Роелоф Вундеринк Инсайн-Форд
НКв 35 Хироши Фушида Маки-Форд

Класиране след състезанието[редактиране | редактиране на кода]

Генерално класиране при пилотите
Поз Пилот Точки
1 Ники Лауда 47
2 Емерсон Фитипалди 33
3 Джеймс Хънт 25
4 Карлос Ройтеман 25
5 Карлос Паче 24
6 Република Южна Африка Джоди Шектър 19
7 Клей Регацони 16
8 Йохен Мас 14.5
Генерално класиране при отборите
Поз Конструктор Точки
1 Ферари 50
2 Брабам-Форд 42 (44)
3 Макларън-Форд 39.5
4 Хескет-Форд 25
5 Тирел-Форд 24
6 Лотус-Форд 6
7 Парнели-Форд 5
8 Шадоу-Форд 3.5

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Предходно състезание:
1975 Франция
ФИА Формула 1 Световен
Шампионат, Сезон 1975
Следващо състезание:
1975 Германия

Предходно състезание:
1974
Голяма награда на Великобритания Следващо състезание:
1976